(PAKS-PRESS) – Megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei, ha a paksi atomerőmű által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni, olvasható a VG szerdán közzétett elemzésében. Azt írták: a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát a szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne (2022. február 28-i árképzés alapján), állapította meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége – 264 564 forinttal – 356 693 forintra nőne. Az ITM számítása egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

Mindezek miatt is kiemelendő, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van atomenergiára is – olvasható a VG oldalán.

– Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a szomszédban dúló háború árát, ezért különösen megdöbbentőek a hazánk biztonságos energiaellátását veszélybe sodró nyilatkozatok a baloldali politikusok részéről – jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón felelőtlennek nevezte azokat a szereplőket, akik a gázszállítások és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték. Szerinte ezzel veszélybe sodornák hazánk biztonságának egyik legfontosabb alappillérét, a biztonságos energiaellátást.

Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek (.) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik” – figyelmeztetett.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a magyar emberek fizessék meg ennek a háborúnak az árát” – szögezte le.  

PAKS-PRESS 2022. március 2., szerda 12:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap