Hazánk növekvő áramigényét jelzik a folyamatosan megdőlő fogyasztási rekordok. A növekvő energiaigényre válaszul Magyarország bővíti megújuló áramtermelését és új atomerőművet épít Pakson a nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása érdekében.

Nemcsak a tavalyi év bővelkedett áramfogyasztási rekordokban, 2022 is hozott már több kiemelkedő csúcsot. A legutóbbi rekord márciusi: soha nem mértek még akkora áramigényt az év harmadik hónapjában, mint idén.

– Ezzel január után másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó történelmi csúcs – hangsúlyozta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Felhívta a figyelmet a Paks II. projekt szakértőinek „Elemző Percek” című tanulmányára, amely megállapítja: márciusban a Paksi Atomerőmű szinte folyamatosan működött és a napelemek termelése is emelkedett, így a karbonsemleges termelés aránya a februári 53 százalékról 62 százalékra növekedett.

Ezen belül a nukleáris energia részaránya továbbra is elérte a 75 százalékot. A hónap legnagyobb áramigényét – 7030 megawattot – március 7-én 19 órakor mérték volt. Ekkor a Paksi Atomerőmű teljesítménye 2000, a földgázos erőműveké pedig 1300 megawatt körül alakult, Mátrai Erőmű pedig 400 megawatt fölött táplált a hálózatra. A napelemek ebben az időpontban már nem termeltek, a szélerőművek negyedórás betáplálása pedig 160 megawatt körül alakult.

Mittler István hozzátette: a tavaszias időjárás beköszöntével márciusban a naperőművek termelése meredeken emelkedett, sőt: március 11-én csúcsot is döntött, a szélerőművek termelése azonban megfeleződött. A kommunikációs igazgató felhívta a figyelmet az időjárásfüggő áramtermelésben rejlő kockázatokra. Az elmúlt évre visszatekintve elmondta, hogy a napelemek – működési elvükből fakadóan – az év 50 százalékában egyáltalán nem tápláltak villamos energiát a hálózatba, volt viszont olyan időszak, amikor betáplálásuk a 2300 megawattot is meghaladta. Ez az ingadozás komoly kihívások elé állítja a rendszerirányítót.

Tovább árnyalja a képet, hogy a napelemek az év során jelentkező csúcsigények idején – télen jellemzően kora este, nyáron pedig késő este – egyáltalán nem működtek és a szélerőművek csúcsidei betáplálása sem festett ragyogó képet.

Mittler István leszögezte: ezért mindenképpen szükséges konvencionális alaperőműveket működtetni, amelyek éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan rendelkezésre állnak. Ilyen az atomerőmű is, amely olcsón és megbízhatóan termel áramot. Alaperőmű lesz a Paks II. Atomerőmű is.

Hozzátette: az atomerőművek működésük során nem termelnek üvegházhatású gázokat, és élettartamuk során egységnyi megtermelt energiára vetítve hozzávetőleg ugyanannyi szén-dioxid-kibocsátás jut, mint a szélenergia esetében, ez az érték egyharmada a napenergia hasznosításával járó kibocsátásának. (x)

Fotó: Paks II. Zrt. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap