PAKS-PRESS – A brüsszeli vezetés átgondolatlan álláspontja miatt a Paks II. projekt, mint európai beruházás, nagyobb kockázatnak van kitéve, mint bármely más Roszatom-fejlesztés a világ más térségében – jelentette ki Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn Szocsiban.

A plenáris ülés utáni sajtótájékoztatón Alekszej Lihacsov magyar újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brüsszeli szankciók jelenleg nem érintik a Roszatom tevékenységét, azonban vannak közvetlen és közvetett hatásai. A Roszatom vezérigazgatója úgy értékelte, hogy a magyar megrendelővel, a magyar kormánnyal, az üzletfelekkel fennálló kapcsolatok tárgyszerűek, és ez lehetővé teszi, hogy a projekt előre haladjon.

A tervek szerint jövőre megtörténik a beruházás első betonjának kiöntése, arra számítanak, hogy a paksi beruházás megkapja az összes szükséges engedélyt és teljes gőzzel haladhat majd a munka.

Hangsúlyozta, hogy az előrehaladás mindkét féltől – a fővállalkozó Roszatomtól és a magyar kormánytól – függ, abban bízik, hogy a magyar féllel meglévő viszonyuk lehetővé teszi, hogy teljesíteni tudjanak minden szerződéses kötelezettséget.

A gazdasági fejlődés jelentősen függ az atomenergetikától, a nukleáris energia használata feltétele a fenntartható fejlődésnek – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hétfőn Szocsiban.

PAKS-PRESS 2022. november 21., hétfő 16:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap