(PAKS-PRESS) Paks, 2021. december 16., csütörtök – Fontos engedélyeket szerzett meg a Paks II. Zrt., az építési területen pedig gőzerővel halad a felvonulási létesítmények építése – hangzott el a Paksi Társadalmi Tanács ülésén – közölte a Társaság honlapján, csütörtökön.

Közleményük szerint az eseményen Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter ismertette a projekt előrehaladását a környező 47 település polgármesterei és az érintett térség országgyűlési képviselői számára.

– Önök is láthatják, hogy a térségben rengeteg út újul meg. Erre a programra már 13 milliárd forintot költöttünk, de épül az új Duna-híd is. Paks környékén járva pedig már messziről látható az új blokkok felvonulási területén épülő létesítmények acélszerkezete – mondta Süli János. Folyamatos a munka a felvonulási területen: öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan. Épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgálóépület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár is.

Az engedélyezésben is számtalan előrelépés történt: megkezdődött például a reaktortartályok engedélyezése. A Paks II. Zrt. november 16-án benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Az engedély birtokában reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban gyártják várhatóan mintegy 36 hónap alatt, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett. Folyamatban van a létesítési engedély elbírálása, mindeközben pedig a Paks II. projekt egyebek mellett megszerezte a fizikai védelmi engedélyt, illetve a villamos létesítési (hálózatra csatlakozási) engedélyt. Néhány hete pedig megkapta a beruházás az engedélyt a résfal- és a talajmegerősítés tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére – fogalmazott a tájékoztatójában a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter.

A közlemény idézi a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatóját, aki kiemelte: – Nagyon fontosak számunkra a beruházás térségében élők, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy rendszeresen, a döntéshozó szintről kapjanak információt a Paks II. projektről.

Mittler István további szavai szerint a projekt előrehaladásáról a jövőben is első kézből fognak tájékoztatást nyújtani a megjelentek számára.

PAKS-PRESS 2021. december 16. 12.32. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap