Új eszközzel, az új atomerőművet és környezetét bemutató VR-alkalmazással bővült a Paks II. Zrt. kommunikációs eszköztára. Elsőként Simontornyán próbálhatták ki az érdeklődők az új paksi blokkokat bemutató virtuálisvalóság-alkalmazást.

A paksi székhelyű Paks FM rádió Simontornyáról bejelentkező Szomszédoló műsorában debütált az új paksi blokkokat és azok környezetét bemutató, VR-szemüveggel működő applikáció. Az új eszköz segítségével a maga nemében egyedülálló módon bejárható az új atomerőmű és az építési-szerelési bázis.

– A virtuálisvalóság-alkalmazás segít érzékeltetni, milyen óriási léptékekről van szó a paksi beruházásban – mondta el Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a VR-szettet kipróbálókra mély benyomás tett az épülő mű komplexitása, kiváltképp a virtuális túra utolsó állomása, ahol madártávlatból tekinthetünk végig a területen.

– Igyekszünk új, korszerű eszközökkel bővíteni a tájékoztató tevékenységünket, ezért készült ez a virtuálisvalóság-alkalmazás – mutatott rá Mittler István. Az alkalmazással egy virtuális túrán vehetünk részt az új blokkok és a felvonulási épületek között, nyolc túraponton „megállva” ismerkedhetünk a létesítménnyel. Az új blokkok mellett többek közt az évi 300 ezer köbméter igényt kiszolgáló betonüzemről és a melegvíz-csatorna mellett sorakozó, a szigorú környezetvédelmi előírások betartását szavatoló hűtőcellákról hallhatunk információt magyar vagy angol nyelvű audioguide segítségével.

– Ez egy új dimenzió, teljesen ismeretlen világ. Kiváló lehetőség arra, hogy a tervezett létesítményről képet alkothassunk – értékelte Torma József polgármester. Mint mondta, nagyon jó, hogy nemcsak az épületeket lehet látni közvetlen közelről, illetve madártávlatból a virtuális séta során, hanem az „idegenvezető” jóvoltából arról is lehet tájékozódni, hogy mi mire szolgál. Hozzáfűzte, várják az új atomerőmű építését is, mert úgy gondolják, hogy pozitív gazdasági hatást gyakorol a településre, térségre.

– Nagyon nehéz szavakba önteni. Ezt látni kell! – fogalmazta meg első gondolatait Asztalos Norbert. A Paks FM műsorvezetője szerint a VR-alkalmazás kitűnően szemlélteti a beruházás monumentalitását.  Véleménye szerint egy „civil” embernek fogalma sincs arról, hogy milyen nagyszabású létesítmény lesz ez, különösen, ha még nem látta a működő atomerőművet. – Egy igazán modern, környezetbarát létesítmény lesz, a séta során csicseregtek a madarak – fűzte hozzá.

A VR-alkalmazással a jövőben a nagyobb rendezvényeken találkozhatnak majd az érdeklődők. (x) 

Fotó: Paks II. Zrt. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap