Számos értékes pályamű érkezett a Paks II. Zrt. prezentációkészítő versenyére, amelyet márciusban hirdetett meg a társaság általános iskolás diákok számára. A pályázókat arra kérték, hogy mutassák be azokat az energiatermelési módokat, erőműtípusokat, amelyek klímabarát módon termelnek.

„Mit gondolsz, mely energiatermelési módok tekinthetők zöldnek? Olvass utána, készíts belőle prezentációt és nyerj családi belépőt a Csodák palotájába!” – ezzel az üzenettel hirdette meg prezentációkészítő pályázatát a Paks II. Zrt. 2023 márciusában.

Rákóczi Péter kommunikációs igazgató ennek kapcsán kiemelte, hogy a klímavédelemről, klímabarát energiatermelési módokról sok szó esik, de a tapasztalat az, hogy a nukleáris energia nem kap megfelelő figyelmet.

– Márpedig fontos, hogy mind többen, lehetőség szerint a gyerekek is, tisztában legyenek azzal, hogy az atomerőművek is klímabarát módon termelnek, ráadásul időjárástól függetlenül, nagy mennyiségben, megbízható módon.

Ennek szellemében született meg a felső tagozatos tanulók számára kiírt az Energiamixer pályázat, amelyre az ország minden tájáról több tucatnyian neveztek a Paks II. Zrt. pályázatára. A versenyen egy prezentációt kellett elkészíteni, amely előnyeikkel és hátrányaikkal együtt bemutatja azokat az erőműtípusokat és áramtermelési módokat, amelyek hozzásegítik hazánkat a klímavédelmi célok eléréséhez. Formai megkötés nem volt, a prezentáció készülhetett tetszőleges szoftverrel vagy applikációval.

– Izgalmas és színvonalas pályamunkák érkeztek a május 10-i határidőre. Úgy látjuk, a jövő nemzedéke tisztában van vele, hazánknak milyen földrajzi adottságai és lehetőségei vannak, és azzal is, hogy milyen fontos olyan energiamixet kialakítani, ami figyelembe veszi a klímavédelmi célokat is – mondta el a zsűri tagjaként Rákóczi Péter, a társaság kommunikációs igazgatója.

Az értékelésben részt vett a Paks II. Zrt. humán erőforrás igazgatója is. Benedek Áron kifejtette, hogy nagy örömükre szolgált, hogy számos pályázó videón is rögzítette a prezentációra épülő előadását, igazán interaktívvá téve ezzel a téma feldolgozását. Hozzátette: a pedagógusok szemmel láthatóan valódi mentorként segítették diákjaikat a verseny során. 

A legjobb három alkotás beküldői:
Tóth Zsolt, Vígh István, Buzás Hunor (Hódmezővásárhely, Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola), Gruchman Bernadett, Humli Virág Zsófia, Veres Vica (Váchartyán), Lakatos Ábel (Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskola, Kalocsa)

Különdíjban részesült Hábermáyer Alex és Zsivicza Bence, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai.

A négy díjazott alkotás készítői egy-egy családi belépőt nyertek a Csodák Palotájába. (x)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap