PAKS-PRESS – A történelem már bizonyította, hogy lelki ébredések akkor történnek, amikor nehéz kérdések, helyzetek vannak, az első és a második világháború idején is így történt – idézte fel előadásában a múltból vett példát Orbán Attila, evangélikus lelkész, a KDNP megyei elnöke a Paksi Konzervatív Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Paksi Csoportja által közösen szervezett Paksi közéleti est rendezvényén, hétfőn.

Az előadó rámutatott: a finn példa, követésre talált a magyar hitéletben is. Lelkészek tanultak Finnországban, a magyar ébredés vissztérésük után történt meg. Most újraébredés van ismét, annak ellenére, hogy a kereszténység visszaszorult, ezért érdemes bemutatni az újraébredés területeit – fogalmazott Orbán Attila.

Aláhúzta: a hitelhagyást erősíti ugyan a mainstream média, amely sok emberre hatással vannak, és tükrözik és formálják az uralkodó gondolati áramlatokat. – Ugyanakkor erősödik a keresztény hit és erősödnek a keresztény közösségek – jelentette ki. – Visszatér a hitvalló kereszténység és egyház – fűzte hozzá.  

– A keresztény értékekhez való ragaszkodás, a kereszténydemokrácia, mint politikai irányzat erősítése 2023-ban is rendkívül fontos lesz – mondta Orbán Attila a Paks-Press Hírügynökségnek adott interjúban. Az európai unió korábban gazdasági közösségként is vallotta azokat nézeteket, hogy a demokrácia alapja, a kereszténység fudamentuma a felemelkedésnek, a szabadságnak.

Konrad Adenauert, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárját, az egységes Európa atyját idézve rámutatott: a politikus sürgette a keresztény pártok létrehozását, hogy érvényesüljön a társadalomban, a politikában és gazdaságban a keresztény etika.

A paksiakkal való találkozás alkalmával Orbán Attila fontosnak találta példaként említeni a Mit tenne Jézus című értekező munkát, amely egy kisvárosról szól. A döntésthozók elhatározásuk előtt felteszik a kérdést, hogy a Szentírás alapján, hogyan cselekednének.

– Keresem, és erre bíztatom a paksikat is, hogy keressük azt, ami alapján a társadalmunk megújuljon, megváltozzon, de leginkább saját mukunkban kell keresni, ehhez szükséges a lelki ébredés – mondta Orbán Attila.

Képünk: Orbán Attila a KDNP megyei elnöke a Paksi Konzervatív Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Paksi Csoportja által közösen szervezett „Paksi közéleti estek” előadássorozat második évadának első előadója beszél a Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtártermében, 2023. január 30-án.

Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf. 

PAKS-PRESS 2023. január 30., hétfő 19:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap