PAKS-PRESS – A Paksi Gyógyászati Központ tevékenységi körének olyan irányú módosítását határozták el az intézményvezető szakmai javaslata alapján, melyek a legkevésbé érintik hátrányosan Paks város lakosságát, mégis csökkentik a költségeket az intézmény fenntarthatósága érdekében – olvasható többek között abban az előterjesztésben, amelyet várhatóan április 19-én tárgyal a város képviselőtestülete. Az egészségügy területén kívül változások várhatók a Múzeum intézményénél is. A döntéshozatalt támogatta az önkormányzat szakbizottsága is.

A javaslat szerint a Paksi Gyógyászati Központ tevékenységei közül 2023. május 1-től nem látja el az egynapos sebészet, a gyógyfürdő, valamint az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Ennek megfelelően az intézmény alapító okiratából is törölni kell ezeket, 2023. május 1. napi hatállyal. A megtakarítási intézkedések eredményeként a feladat-ellátási helyeknél változtatások szükségesek.

A Paks, Deák Ferenc utca 7. szám alatt működő feladatok Bodnár Imre főigazgató javaslata alapján más feladatellátási helyre költöznek: az I. számú felnőtt háziorvosi körzet, az I. számú házi gyermekorvosi körzet, a védőnői szolgálat a Paks, Barátság utca 2. szám alatti II. számú Rendelőintézetben, az iskolaorvos és az iskolavédőnők az iskolákban, a gasztroenterológia szakrendelés pedig a Paks, Táncsics Mihály utca 13. szám alatti központi rendelőintézetben működik a továbbiakban. A Paks, Deák Ferenc utca 7. szám alatti feladat-ellátási hely üres lesz, így azt az alapító okiratból törlik. Mint az korábbról ismeretes, a Deák utcai épületet megvásárolta az ipari park kft, de az egészségügy tovább használhatta. A döntéssel végleg távozik az önkormányzat az épületből.  

Az előterjesztést április 12-én szakbizottság is tárgyalta és a javaslatot elfogadták. Mint azt Pálmai Klára képviselő a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, a gyógyfürdői szolgáltatás teljes egészben megszűnik, az a tétel, hogy az alapító okiratból kiveszik, nem jelenti a későbbiekben, hogy vissza is állíthatják.  Gazdasági okokból sem. A vezetékeket szó szerint megette a só és a rozsda, a javítás költsége horribilis összegre rúgna. A medence felhasználásáról egyelőre nem esik szó. Az egynapos sebészet szintén megszűnik, a Gyógyászati Központ vezetője nem kívánja bérbeadni. Volt korábban ilyen, azonban a vállalkozó sebész visszadta.

Szántó Zoltán alpolgármester a bizottsági ülés után elmondta: évente 250-300 millió forint jelent meg a kiadási oldalon, a 10 milliós támogatás mellett mindössze néhány milliós jegyárbevétel történt. A különbözetet a város adóbevételeiből pótolta. A termálvizet gázzal kell fűteni, a tervezés nem számolt azzal, hogy olyan kiegészítő szolgáltatásoknak helyet biztosítson, amelyek a veszteségeket a minimálisra csökkentik. Példaként említette a gyulai várfürdőt, ahol tíz százalék a gyógyászati tevékenység, azt kilencven százalék élményelem támogatja:

Pakson az önfenntartás feltételei sohasem voltak adottak, maga a tervezés is koncepciós hibákat tartalmazott. A fenntarthatóság elve alapvetően megkérdőjelezhető, a tapasztalat szerint napi 15-20 fő vette igénybe és nem kizárólag paksiak, illetve többségében nem paksiak. A főigazgató az ott dolgozók munkaviszonyát megszűnteti, a felmondás közlése már megtörtént.

A néhány millió forint híján egy milliárdos önkormányzati pénzből megvalósuló beruházás, a Paksi Gyógyfürdő alapkövét még Hajdú János polgármester és Bőhm Tibor a Strabag MML Kft. területi igazgatója tette le, 2012. április 5-én. Az urnában egy újság, a gyógyászati központról eddig megjelent különböző újságcikkek, és egy kétszáz forintos pénzérme kapott helyet. 

Pálmai Klára további szavai szerint a Képtár, amely mint épület használhatatlan, szintén megszűnik, a bezárás itt is végleges. Az ott tárolt képeket a Múzeum üres területein helyezik el. Hét munkavállalói státusz is megszűnik. Az egykori konzervgyári borsógyártósor és labor helyén hatalmas költséggel kialakított képtár mennyezetében lévő fűtőtestek működtetése is tetemes költség.

A Múzeum átszervezése konkrétan Képtár megszűntetését jelenti, a Múzeum munkavállalóinak száma huszonkettő, a létszám ezek alapján, minden valószínűség szerint csökken. A folyamatot a Múzeum igazgatójának kell végrehajtani, még nyugdíjbatávozása előtt. A testület kiírja a vezetői pályázatot, egyben azt is jelenti, hogy új vezető érkezik az intézményhez, ugyanakkor programját az új, csökkentett összeghez kell majd igazítania. A képviselőtesület döntéshozatalára a következő héten, szerdán kerül sor. Képünk: fürdő a gyógyászati központban.

PAKS-PRESS 2023. április 12., szerda 18:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap