PAKS-PRESS – Tizenhét ország több mint harminc delegált szakembere, tanárok, művészek, küldöttek érkeznek a Nemzetközi Harmonikaszövetség (Confédération Internationale des Accordéonistes) Pakson, március 3-5. között tartandó Téli Kongresszusára. A 2023-as, téli kongresszus szervezője a paksi „Az Ifjú Harmonikásokért” Alapítvány.

Az Amerikából, Finnországból, Portugáliából, Dél-Koreából delegált résztvevők már csütörtökön este megérkeznek, a tanácskozás pénteken délután veszi kezdetét. Este hat órakor az evangélikus templomban koncertet ad Csuka Marcell harmonikaművész és a Paksi Városi Vegyeskar.

Szombaton bizottsági ülés lesz a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában, a hangversenyteremben Móger Péter hangszerkészítő tart bemutatót. Délután plenáris üléssel folytatódik a kongresszus, majd félöttől Pataki Ádám paksi harmonikaművész és a Variety Band koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az Erzsébet Nagy Szállodában. Vasárnap újabb tárgyalásokkal, megbeszélésekkel zárul a program.

A Nemzetközi Harmonikaszövetség szervezetét Franciaország, Németország és Svájc harmonikásai hozták létre 1935-ben, Párizsban jegyezték be. A II. Világháború után, 1948-ban a svájci Lausanne-ban tartott megújító küldöttgyűlésen a Szövetség felvette jelenlegi nevét, működése azóta folyamatos. 

A Szövetség évente két eseményt tart. Február-március fordulóján a Téli Kongresszust és Küldöttgyűlést, valamint kora ősszel a Coupe Mondiale Nemzetközi Harmonikaversenyt. Az eseményeket mindig más szervezet rendezi, így az ország és a város is mindig más. Ez elősegíti a kapcsolattartást, a tapasztalatcserét és a szakmai fejlődést is.

Papp Olga harmonikatanár, a paksi „Az Ifjú Harmonikásokért” Alapítvány elnöke szerint a Nemzetközi Harmonikaszövetség Pakson tartandó Téli Kongresszusa – amelyet első alkalommal rendeznek meg hazánkban -, a zenei közélet kiemelkedő, rangos eseménye. 

Képünkön: A Paksi Pro Artis Művészeti Iskola harmonikaszakos tanulói a Tér-Zene program rendezvényén a Szent István téren, 2022. május 20-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

PAKS-PRESS 2023. február 28., kedd 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap