PAKS-PRESS – A paksi atomerőmű új blokkjainak rendszerbeállítása, a diverzifikációs törekvések folytatása, és a nemzeti energia-biztonság melletti következetes európai kiállás határozza meg az energiapolitikánkat és a fenntartható fejlődésről szóló álláspontot is – mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottságában Szijjártó Péter.

„Politikai kérdéssé vált az energetika területe” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, akit újra jelöltek a tisztségre.

Előzőleg a gazdasági bizottság előtti meghallgatásán hangsúlyozta: az a céljuk, hogy megvédjék az eddig elért eredményeket, a magyar emberek és vállalkozások vívmányait, amire jó alapot jelent az elmúlt évi 7,1 százalékos és az idei első negyedévi 8,2 százalékos gazdasági növekedés. – A következő időszakban az autóipar forradalma, az ellátási láncok biztosítása, a globális élelmiszerellátási válság és az energiaellátás biztosítása jelentik a legnagyobb kihívást – tette hozzá.

A miniszterjelölt hangsúlyozta, hogy az önellátás arányát folyamatosan növeni kell, az enenergia ellátás kérdései hatványozottan merülnek fel, ezért az energetikai kérdések között a Paks II. beruházás a szaktárcához került. Bejelentette, hogy Süli János a beruházásért felelős államtitkára lesz a Külügyniminisztériumnak.

– Célunk, hogy a két új paksi blokk minél hamarabb kereskedelmi üzemmódba kerüljön, minél hamarabb használatba tudjuk venni, a paksi beruházásra úgy tekintük, mint az energia biztonságunkat szolgáló beruházásra – mondta. Sorolta: a hatósági feladatokat ellátó Országos Atomenergia Hivatal eddig elfogadta a résfal-tesztre, a talajszilárdítási tesztre szóló engedélyt, a vízszintig vonatkozó talajbontási engedélyt, a fizikai védelemre beadott tervet.

– A hatóság előtt van minden olyan kérelem, amelynek a kiadása szükséges a valós építkezés megkezdéséhez. Az nem politikai kérdés, hogy az Országos Atomenergia Hivatal mikor és hogyan dönt – jegyezte meg.

Elhangzott: A legfontosabb kérelmek közé tartozik a létesítési engedély, amelyről a Hivatal még korábban hiánypótlást írt elő, ezt csak akkor adják ki, ha minden szempontból megfelel a szakmai és biztonsági követelményeknek. A Hivatalhoz beadott engedélyek jó szinvonalon készültek el, de egyes kérelemek esetében további konzultációk is szükségesnek mutatkoznak.

A jelölt szavai szerint reális, hogy az első beton öntése 2023 második felében, a fizikai indítás pedig még ebben az évtizedben történhet meg. Jelenleg 34 felvonulási épületre van engedély – húzta alá.

Megjegyezte, hogy a környezetvédelem kérdéseire adandó válaszként elmondható, hogy kiegyensúlyozott, legkiszámíthatóbb energia az atom. Ennek része, hogy megérkeztek a paksi atomerőműbe a szükséges üzemanyag-cellák, amely a következő év végéig elegendő tartalékot jelentenek. A legolcsóbb is és legkörnyezetkímélőbb is, ezért fenntartható, ezt az uniós taxonomia-rendelet is elismeri – mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottságában Szijjártó Péter.

PAKS-PRESS 2022. május 18., szerda 12.40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap