PAKS-PRESS – Növelnünk kell Magyarország energiaszuverenitását, kordában kell tartani az egyre emelkedő energiaárak hatását, és meg kell védeni a rezsicsökkentést – sorolta Palkovics László az ország energiabiztonságával kapcsolatos teendőket hétfőn a Vigadóban, tárcájának az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén.

A technológiai és ipari miniszter hangoztatta: gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, a magyarországi energetikai rendszer korszerűsítésével hozzá kell járulni a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat. – Ehhez számos eszköz áll rendelkezésre – mondta a miniszter, ide sorolva a hazai energiatermelés növelését. Az energiaveszélyhelyzet azonban rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt a biztonságos ellátás érdekében – emlékeztetett, kiemelve, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is biztosítja a magyar családok számára a rezsicsökkentést.

A gázzal összefüggésben rámutatott: nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő. Hangsúlyozta: Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot. Magyar közbenjárás kellett ahhoz is, hogy néhány nap szünet után újrainduljon a szállítás a Barátság kőolajvezetéken – jegyezte meg.

Palkovics László sajnálatos ténynek nevezte, hogy az elmúlt évek Magyarországon is a járvány elleni védekezésről és az azt követő válságról szóltak, most pedig az elhúzódó háború miatti még súlyosabb helyzettel kell szembenézni. Felidézte: a járvány első hulláma után kiderült, hogy a meghozott intézkedéseik célt értek.

A kormány célja az, hogy a globális recesszió hatásai alól a lehető legnagyobb mértékben megóvja Magyarországot, a magyar családokat és a vállalkozásokat – fogalmazott. Hozzátette: ennek eléréséhez erős alapokat teremtettek az elmúlt években, jelentős előrelépéseket tettek egyebek közt az iparfejlesztés, a kutatások, az innováció, az egyetemi modellváltás, a közúthálózat, a vasút területén. Úgy fogalmazott: bizakodásra ad okot, hogy a borús kilátások ellenére a hazai ipar és a foglalkoztatás is rekordot döntött ebben az évben, és minden nehézség dacára 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az első fél évben.

Kitüntetések

Az államalapítás alkalmából lovagkeresztben részesült Virág István, a Magyar Államvasutak Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese, valamint Szautner Péter, a FrieslandCampania Hungária Zrt. vezérigazgatója. Arany érdemkeresztet vehetett át Eck József, a Paks II. Atomerőmű Zrt. programigazgatója. Ezüst érdemkeresztet kapott Sipos László József, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott minőségbiztosítási vezető mérnöke, valamint Vincze Pál, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris mérnöki osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Palkovics László további 14 miniszteri elismerést nyújtott át Koncz Zsófia államtitkárral együtt, többségében energetikai cégek szakembereinek.

Palkovics László, Novák Katalin köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adta át Szautner Péternek, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatójának és Virág Istvánnak, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettesének.

Palkovics László és Koncz Zsófia miniszterhelyettes miniszteri elismeréseket nyújtottak át Asztalos Márta Klárának, a Technológiai és Ipari Minisztérium jogi referensének, Frányó Istvánnak, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. főosztályvezetőjének, Gellényi Zoltánnak, az FGSZ Földgázszállító Zrt. hálózat- és rendszer-irányítás igazgatójának, Habány Györgynek, az MVM Zrt./MVM Services Zrt. senior biztosítási szakértőjének, Homonnay Ádámnak, a MOL Nyrt. Kutatás-Termelés üzletág vezetőjének, a Magyar Bányászati Szövetség elnökének (az elismerést Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség főtitkára vette át), Kálmán Miklósnak, a MOL Nyrt. szenior szakértőjének,

Kiss Csillának, az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. csoportvezetőjének, Kiss Lászlónak, az MVM Kontó Zrt. vezérigazgatójának, Kovács Istvánnak, az MVM Services Zrt. adatvédelmi tisztviselőjének, Mező Dezsőnek, az MVM Balance Zrt. osztályvezetőjének, Nagy Gyula Zsoltnak, a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. diszpécserének, Nagy Lajosnak, a Magyar Földgáztároló Zrt. termelőmesterének, és Törköly Tamásnak, az MVM OVIT Zrt. műszaki igazgatójának. 

Képünk: Állami kitüntetéseket adott át Palkovics László miniszter

Budapest, 2022. augusztus 22. Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket ad át az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében 2022. augusztus 22-én. MTI/Máthé Zoltán. 

PAKS-PRESS/MTI 2022. augusztus 22., hétfő 18:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap