PAKS-PRESS – Jelenleg is tart az egyes blokk középhosszú főjavítása a paksi atomerőműben, és más egyéb javítások és rekonstruciók is várnak ránk még ebben az évben – mondta a Társaság előtt álló feladatokról Pekárik Géza vezérigazgató a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) napján, pénteken.

További tájékoztatása szerint a „konténment lassú túlnyomódás megakadályozása baleseti helyzetben” – projekt is folyamatban van, a 2021-ben kezdődött, de az idén már augusztusban a kivitelezési munka látványos és egyben kritikus része valósult meg, amikor a 3-as, illetve 2-es blokki lokalizációs tornyok tetejére feldaruzták a léghűtő egységeket és az összetartó acélszerkezeteket.

– Alapos felkészülés előzi meg a négyes blokk főjavítását – folytatta Pekárik Géza. Hozzátette, további feladat üzemidő hosszabbítás anyagának elkészítése még ebben az évben. Folytatódnak a nemzetközi felülvizsgálatok is, esedéssé válik egy OSART és WANO ellenőrzés is.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 1982-ben hozta létre az Operational Safety Review Team (OSART) programot, szem előtt tartava az üzembiztonságot és a megbízhatóságot. A World Association of Nuclear Operators (WANO) 1989-ben alakult meg az erőművek hatékonyabb támogatása és a szervezet működésének átláthatóbbá tétele érdekében, azóta folyamatosan megújítják a programokat.

Képünk: – Dr. Kovács Antal, a paksi atomerőmű kommunkiációs igazgatója, dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, Pekárik Géza, a paksi atomerőmű vezérigazgatója és Gáncs István Tengelic község polgármestere, a TEIT társelnöke (b-j.) a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) napján, Pakson, a Csengey Kulturális Központ melletti parkban felállított sátorban, 2022. szeptember 2-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

PAKS-PRESS 2022. szeptember 2., péntek 17:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap