PAKS-PRESS – A paksi atomerőmű második üzemidő-hosszabbításáról szóló projekt el tud indulni, azt ígértem, hogy ez az őszre elkészülhet, ezt most megerősíthetem, gőzerővel folyik a munka – mondta az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója a Paks-Press Hírügynökségnek az Energetikai Kerekasztal rendezvényén, csütörtökön.

Pekárik Géza a Csengey Kulturális Központ nagy előadótermében mintegy félszáz hallgató, többnyire az atomerőmű korábbi vezetői és más érdeklődők előtt beszélt. Ezt megelőzően újságírói kérdésre válaszolva arról tájékoztatott, hogy a második üzemidő-hosszabbítás alapító okirata elkészült, szeptember 26-án megalakult a projekt. Hozzátette: olyan dokumentáció elkészítése folyik illetve egyeztetés alatt van, amelyek az elkészítéshez szükségesek, ilyenek a kockázatkezelés –és feladat tervek, ütemezések.  

– Az engedélybeadás később, várhatóan jó néhány év múlva lesz esedékes, blokkokként születik majd meg, az előkészítési szakaszban viszont együtt kezeljük a négy blokkot – jegyezte meg. Kiemelte, hogy az eltelt hónapok alatt elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, amelyben szakbeliek vettek részt, folyamatos konzultációt tartottak.

További kérdésre válaszolva hangsúlyozta: minden üzem életében vannak főjavítások és karbantartások, amelyek ebben az évben is történtek. Ennek során a berendezéseken azokat az elemeket vizsgáljuk, hogy az igénybevétel milyen változásokat okoztak, a használat során az egyes berendezéseket milyen hatások érték és mennyi a maradék összélettartam.  

Pekárik Géza kitért arra is, hogy az üzemidő meghosszabbításában vannak cserélhető és nem cserélhető elemek – passzív és aktív komponenesek, egyes cserék lehetésgesek, de ez gazdaságossági kérdés is. Külső beszállítókra is számítanak, a projekt első szakaszában is szakavatott cégek és mérnökök vesznek részt a munkában – tette hozzá a vezérigazgató.   

Mint ismeretes, 2022. június 24-én a paksi atomerőműben tett látogatása után jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter, hogy a kormány elkötelezett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett. Szavai szerint meggyőződtek arról, hogy az üzemidő-hosszabbításnak minden feltétele adott.

 – Alapvetően 10 és 20 év közötti hosszabbítás lehetséges – mondta. A jövőben a hat blokk együttes működtetése kiemelten fontos lesz, mert hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg 500 megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 között épült, a 30 éves üzemidőt 2012 és 2017 között 20 évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között kellene leállítani őket.

Képünk: – Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója az üzemidő meghosszabbítás projektjéről tart előadást a Paksi Energetikai Kerekasztal (PEK) rendezvényén a Csengey Kulturális Központ nagy előadótermében, 2022. október 20-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. október 20., csütörtök, 17:24. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap