PAKS-PRESS – Tizenkét év után volt újra magyar döntős a legrangosabb európai viadalon: a párizsi Grand Slam-tornán Pupp Réka újabb nagy skalpokat gyűjtött, s végül ezüstérmet szerzett – írja a judoinfo szakportál.  

Az Atomerőmű SE háromszoros Grand Slam-győztese harmadik helyen állt a világranglistán a sorsolás előtt, s második kiemeltként kihagyhatta az első fordulót a párizsi szupertornán. A másodikban a holland bajnoknő, a huszonhárom éves Julie Weill Dit Morey próbálta meg nehézzé tenni a dolgát, de nem járt sikerrel: Pupp Réka ipponnal nyert.

A negyeddöntőben a belgák rutinos klasszisa, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnoka Charline Van Snick következett. A párharc előélete nem nekünk kedvezett, mi több, a duó korábbi öt összecsapásán egytől egyig belga győzelem született. Csakhogy azóta Réka is a súlycsoport legnagyobbjai közé emelkedett, s kiélezett csatában, csaknem hat percnyi küzdelem után a paksi versenyző szerezte meg az aranypontot, s ezzel első sikerét Van Snick ellen.

Az elődöntőben a brazilok négyszeres kontinensbajnoka, Larissa Pimenta következett, akivel korábban csak egyszer küzdött Réka, a 2021-es grúz Gran Slam negyeddöntőjében Pimenta nyert. Ezúttal szó sem lehetett erről: Pupp Réka remek teljesítménnyel, vazarival szerzett vezetést, majd ipponnal véget is vetett a csatának, s bejutott pályafutásának első párizsi döntőjébe.

Tizenkét esztendővel ezelőtt, 2011-ben volt legutóbb magyar döntős a párizsi szupertornán, akkor Ungvári Attila ezüstérmet szerzett. A Grand Slam-érában még sosem nyert magyar judós Párizsban, előtte is csupán két judósunknak sikerült ez a bravúr: 2001-ben az olimpiai és világbajnok Kovács Antal, 2007-ben pedig a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Hadfi Dániel állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A fináléban a lehető legkeményebb ellenfél várt a magyar judósra: a koszovóiak olimpiai bajnokát, Distria Krasniqit a korábbi hat összecsapás során egyszer tudta legyőzni Réka. A világranglista második helyezettje egy vazarival jobbnak bizonyult, de kevésen múlt, hogy a végén ne a magyar judós ünnepelhessen.

A bravúros menetelés jutalma a párizsi Grand Slam-ezüstérem és a mellé járó ötszáz olimpiai kvalifikációs ranglistapont, amellyel Braun Ákos tanítványa újabb óriási lépést tett a 2024-es párizsi olimpia felé.

Eredmények:

NŐK

—————

52 KG. 1. forduló: Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Julie Weill Dit Morey (holland) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Charline Van Snick (belga) aranyponttal 7–0. Elődöntő: Pupp Réka–Larissa Pimenta (brazil) 10–0. Döntő: Pupp Réka–Distria Krasniqi (koszovói) 0–7.

Képünk: Pupp Réka a győztesek között a dobogón, Párizsban (b.1) /Fotó: European Judo Union/

PAKS-PRESS Paks/Párizs, 2023. február 5., vasárnap. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap