PAKS-PRESS – A közlekedés biztonsága és kulturája kiemelt stratégiai feladat, évente 450 ember veszíti életét közlekedési balesetben, célunk, hogy ez a szám 2030-ra felére csökkenjen, és 2050-re pedig megszűjön, ezért már egészen kiskorban érdemes az oktatást-képzést elkezdni – mondta Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója egy paksi sajtótájékoztatón, kedden.

A „Road Safety – a biztonság az első” néven indított országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat paksi állomásán óvodásoknak és alsó tagozatos általános iskolás tanulóknak szervezett a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. edukációs programot, 2022. május 30. és június 3. között. Az ürgemezei strand mellett kiépített KRESZ pályán elméleti és gyakorlati oktatást kapnak a kisebbek.

A rövid elméleti oktatás mellett elektromos kisjárművek számára felépített KRESZ pályán az iskolák szervezetten, délután pedig a szülőkkel együtt is fogadják a gyerekeket. A közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartanak foglalkozásokat, amelyekre tanórai keretek között látogathatnak el az iskolások.

A délutáni programokon egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhatnak a családok, de egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatják meg miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni.

A védőfelszerelésekről, a táblákról, az útburkolati jelekről és a rendőri jelzésekről, de még a passzív biztonsági berendezésekről is minden fontos információt megtudhatnak az érdeklődők.

Szabó Péter polgármester a tájékoztatón azt emelte ki, hogyha gyerekeket rollerral, kerékpárral elengedjük, a legfontosabb, hogy biztonságban hazaérkezzenek, és ehhez nem lehet elég korán kezdeni az oktatást. Felidézte, hogy a város a biztonságos közlekedés feltételeit igyekszik megteremteni, fejlesztés alatt állnak a kerékpárutak, az okoszebrák kiépítése.  

A téjékoztatón elhangzott: eddig 16 helyszínen, mintegy negyvenezer gyermek vett részt eddig a programban a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával. A HUMDA tavaly szeptemberben indította el az edukációs projektet, 2021-ben 13 helyszínen összesen 31 530-an vettek részt az eseményen. A májusban folytatódó programsorozaton újabb tizenkét városba, két fesztiválra és két gyermektáborba látogat el novemberig a HUMDA Road Safety.  

Képünk: Road Safety, a biztonság az első

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. május 31., kedd – Paksi iskolások a „Road Safety, a biztonság az első” elnevezésű programon, a Városi strand szervizút parkolójában kialakított pályán,  2022. május 31-én. (Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.)

PAKS-PRESS 2022. május 31., kedd 13:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap