PAKS-PRESS – Folyamatosan nő az érdeklődés az atomenergetika iránt, amely fontos és elválaszthatatlan része a zöld energetikának – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az Atomexpo fórumon.

Elmondta, a XIII. Atomexpo fórumot rekordszámú részvétellel rendezik meg, több mint 24 ország képviselői vesznek részt, több ország először van jelen. A Roszatom vezérigazgatója megjegyezte, hogy az afrikai országok hatalmas atomenergetikai fejlődési lehetőséggel rendelkeznek. Alekszej Lihacsov kiemelte, a fórum azért is különleges, mert teljes egészében szén-dioxid-kibocsátástól mentesen rendezik meg, mivel a felhasznált energia teljes egészében zöldforrásból származik.

A XIII. Atomexpo Nemzetközi Fórumot március 25-26-án rendezi meg a Roszatom Szocsiban.

A napirenden nemcsak az atomenergetika szerepel, hanem a nukleáris ágazathoz kapcsolódó high-tech megoldások, a digitalizáció, és gyógyászat is – tette hozzá a Roszatom vezérigazgatója. Az Atomexpo plenáris ülésén Alekszej Lihacsov arról beszélt, a következő 20 évben 40 új blokkot kell építeni Oroszországban annak érdekében, hogy az országban elérje a 25 százalékot az atomenergia részaránya.

A Roszatom vezérigazgatója kitért arra, hogy a harmadik plusz generációs technológia után már itt van a negyedik generációs is, ami azt jelenti, hogy a reaktorok nemcsak áramot, hanem üzemanyagot is termelnek, és ezt oda-vissza fel lehet használni.

A vezérigazgató szerint az atomenergetikában általános lesz, hogy a nagy teljesítményű blokkok mellett lesznek közepes és kisteljesítményű moduláris egységek is.

Óvott az atomenergetika politikai megközelítéstől, hangsúlyozta, ez szakmai kérdés, nincs jó és rossz atomenergia.

 A vezérigazgató fontosnak tartotta az atomenergetika átláthatóságát, eredményeinek nyilvánossá tételét, a tudás megosztását annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a technológia biztonságossága.

Szijjártó Péter szerint a nukleáris energia területe legyen a normális nemzetközi együttműködés terepe

Fontos, hogy a nukleáris energia területe legyen a normális nemzetközi együttműködés terepe továbbra is, ahogy az látható a paksi bővítés esetében is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Szocsiban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Atomexpo plenáris panelén súlyos problémának nevezte, hogy az energetika kérdését továbbra is ideológiai viták jellemezik, miközben e területen különösképp fontos lenne a fizikai valóság figyelembevétele.

„Az ideológiának nincs semmi köze az energiaellátáshoz, legalábbis addig, amíg nem lehet hátizsákban vagy sporttáskában elszállítani valahonnan a nukleáris fűtőanyagot, a földgázt vagy a kőolajat” – húzta alá. „Amíg az infrastruktúra határozza meg az energetikai együttműködéseket, addig az ideológiának nincs köze az energiaellátáshoz” – tette hozzá.

Kitért az atomenergiával szembeni, ideológiai alapú negatív diszkriminációra is, amelyet azonban mára Európa maga mögött hagyott, s elismerést nyert, hogy ez fenntartható energiatermelési módnak számít, de szavai szerint ez jórészt annak köszönhető, hogy a pártoló országok csoportját Franciaország vezeti.

Kiemelte, hogy a villamos energia iránti kereslet a kontinensen már 2030-ra legalább ötven százalékkal fog bővülni, ami felveti a kérdést, hogy miként lehetséges nagy mennyiségű energiát előállítani olcsón, biztonságosan és a környezetvédelmi szempontok tiszteletben tartása mellett.

„Erre a kérdésre egyetlen válasz van: a nukleáris energia” – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Európa és Oroszország közötti nukleáris együttműködés elvágása újabb csapást jelentene a kontinens versenyképességére, illetve veszélybe kerülne a zöld célok elérése is ezáltal. elszólalásában erősen sérelmezte az ügyben tapasztalható álszentséget, emlékeztetve, hogy a paksi bővítés fővállalkozója ugyan az orosz Roszatom, viszont amerikai, német, francia, svájci, osztrák és svéd alvállalkozók is részesei a projektnek.

„Ez azt mutatja, hogy legalábbis a nukleáris energetika területén, a vállalati szinten a döntéshozók még nem veszítették el a józan eszüket. És remélem, hogy ez így is marad” – jelentette ki.

„Mi örömmel biztosítunk platformot az orosz-amerikai-német-francia-svájci együttműködés számára a nukleáris energia területén Magyarországon” – fűzte hozzá.

A miniszter megerősítette azt, hogy a kormány nem fog hozzájárulni olyan európai uniós szankciókhoz, amelyek sértenék hazánk nemzeti érdekeit, márpedig az orosz nukleáris ipart célzó korlátozások éppen ilyenek lennének. Közölte, hogy a büntetőintézkedések más országok érdekeit is sértenék, csak ezek kormányainak képviselői nem eléggé bátrak ennek kimondásához, ezért egyes kollégái inkább tőle kérik, hogy lépjen fel az ügyben. Szavai szerint ez nem jelent nagy problémát, ugyanis Magyarországon politikai stabilitás van, a kormány így továbbra is kész betölteni ezt a szerepet.

Megjegyezte, hogy fura is lenne a nukleáris energetikai együttműködés betiltása, minthogy az Egyesült Államoknak tavaly Oroszország volt az első számú uránszállítója, ahonnan mintegy egymilliárd dollárnyi értékben vásárolt.

„Remélem, hogy a jövőben is megmarad, felülkerekedik az észszerűség, a józan ész, és az atomenergiai szektor mentes lesz az ideológiai vitáktól, csak a racionális, tudományos kérdésekre fogunk fókuszálni” – mondta. „És remélem, hogy az is világossá válik mindenki számára, hogy ha szeretnénk teljesíteni a zöld célokat, megőrizni versenyképességünket, megóvni környezetünket, illetve nagy mennyiségű áramot termelni, akkor a nukleáris energia a megoldás” – sorolta.

Kiemelte, hogy Magyarország ellenzi a világ ismételt blokkosodását, a konnektivitás pártján áll, utóbbihoz pedig az atomenergia kiváló platformot jelent.

Végül kifejtette, hogy a nemzetközi politikának minél előbb vissza kellene térnie a kölcsönös tisztelet talajára, amelyet egymás kioktatása és bírálata váltott fel, így ellehetetlenült a tiszteletteljes párbeszéd a gyakorlati kérdésekről.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvényen egyebek közt magyar vonatkozású megállapodásokat is aláírnak.

Az idei év partnerségi programjáról megállapodást írnak alá az oroszországi atomerőművek körüli térségeket fejlesztő alap és a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), valamint Paks és Novovoronyezs, továbbá Kalocsa és Poljarnije Zori, illetve Tamási és Volgodonszk képviselői. (mti)

Képünkön: A TEIT vezetői dr. Filvig Géza elnök, Gáncs István alelnök, Szabó Péter polgármester a TEIT szervezet paksi képviselője, és Romhányi Károly polgármester a TEIT szervezet gerjeni képviselője, Szocsiban, a XIII. Atomexpo rendezvényén, 2024. március 25-én.  

Archiv képünk: AtomEco 2019  – Vladimir Leshchenko, Novovoronyezs és Szabó Péter, Paks polgármestere a két város közötti testvér-települési szerződést megerősítő nyilatkozatot írtak alá az atomerőműveket ellenőrző magyar és orosz társult települések konferenciáján, a pécsi Városháza dísztermében 2019. november 7-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap