PAKS-PRESS – A Roszatom Globális Atomic Quiz 2023 online vetélkedőt tartották Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban, november 10-én.  

A tudomány világnapján, amelyet november 10-én ünnepelnek, a paksi középiskolák, az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, az I. István Szakképző Iskola és a Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapatai a kvízbajnokság negyedik fordulójában mérethették meg magukat – ezúttal a Roszatom Global Atomic Quiz vetélkedőjében.

Ezúttal nem lesznek az általános műveltség, az iskolai tananyag vagy a zene kérdésköréből vett kérdések, hanem kizárólag az atomenergetikában való jártasságot tudakoló kérdések voltak, közben sok új és érdekes ismeretet szerezhettek a csapatok a magfizika témakörében, illetve megismerhették a tanulók a legújabb fejlesztéseket a nukleáris technológiák terén. Most először a kérdések egy részét a mesterséges intelligencia segítségével állították össze.

A hagyomány szerint az egyéni versenyben indulók eddig elektronikus oklevelet kaptak, amelyet kinyomtathattak vagy megoszthattak azt a közösségi médiában. Idén, a tavalyi évhez hasonlóan az egyéni verseny nyertesei eredeti, a témával összefüggő ajándékokat is kaptak, tépőzáras pulóvert menő atommamtricákkal és egy bevásárlótáskát. A paksi csapatversenyben részt vevő és legjobban teljesítő csapatok pedig külön ajándékokat nyerhetnek.

A Global Atomic Quizt a Roszatom harmadszor rendezte meg, most először Pakson csapatversenyként is. A projekt 2020-as indulása óta több mint 70 országból 30 000-nél is többen vettek részt eddig a vetélkedőn.

Az idei kvíz a korábbaiknál fogósabb kérdéseket tartalmazott, de küldetése változatlan: felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a nukleáris technológia a Föld megőrzéséhez, a mindennapi élet jobbá és komfortosabbá tételéhez. A kvíz idén már 13 nyelven lesz elérhető: a magyar mellett afrikaansul, angolul, arabul, bengáliul, kazahul, oroszul, örményül, portugálul spanyolul, törökül, üzbégül és vietnami nyelven is.

Az egyéni verseny nyerteseinek névsorát 2023. november 17-ig teszik közzé a szervezők a projekt honlapján.

PAKS-PRESS 2023. november 10., péntek 11:40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap