PAKS-PRESS – Ma már nem ritka Pakson sem, hogy a valamelyik szülő a válás után magával viszi a gyermeket egy új párkapcsolatba, ahol látszólag a család együtt van, de ez a családforma eltér a hagyományostól. Ez pedig számos nézetkülönbséget hordozhat magában, az értékválasztástól a pedagógián keresztül, a hovatartozásig.

Egyebek között ezekről a konfliktusokról, a megelőzhetőségről és a kompromisszumokról tartott aktuális előadást dr. Ságh Beáta orvos-pszichológus a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban, viszonylag kisszámú hölgyérdeklődés mellett.

A fogalmak ismertetésében alaphelyzet, hogy a mozaikcsalád az a házas vagy együttélő felnőttekből származó család, amelyben legalább az egyik felnőttnek van egy- vagy több gyermeke érkezett egy korábbi párkapcsolatból. Lényegét tekintve tehát nincs minden családtag között vérségi kapcsolat, és ez számos kérdést vethet fel. Például, hogy a szülő-gyerek kapcsolat megelőzi a párkapcsolatot, s a családnak viszonylag fiatal a közös története miatt újabb választási kényszer következhet, vagy kevésbé lesz egyértelmű a családtagok számára, hogy ki is tartozik a családba.

A gyermekek szempontjából is lehet kritikus a helyzet. Például a korábbi kapcsolat megromlása miatt a gyermek már átesett egy családi krízisen, vagy mennyire lehet elszenvedője, kitettsége – szerencsére nem túl gyakori molesztálás előfordulásában, vagy engedelmességben, vagy engedetlenségben, ahol „nem vagy az apám” válasz is előkerülhet.

Mozaikcsaládban élni koránt sem egyszerű, de lehet jól csinálni – ebben segíthet a pszichológus is.  

Dr. Ságh Beáta szavai szerint érdemes a megközelítést vizsgálni a mozaikcsaládok esetében annak egészségét, pszichológiáját, dinamikáját, érzelmi sajátosságait. „Rejtett aknákról” beszél, olyan visszatérő kihivásokról, mit az ismerkedés, az exek jelenléte, a nevelési kérdések, a kívülállóság vagy benfentesség, vagy lojalitás, vagy eltérő családi kulturák. 

A doktornő tapasztalatait egyéni családterápiákban gyűjti Pakson, rendel pszichológusként is a házi orvosi praxisa mellett. Rövidesen kézbevehető lesz könyve is, mint ígérte, a jövő tavasszal.

PAKS-PRESS 2023. október 25., szerda 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap