PAKS-PRESS – A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség közel száz településén segíti a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft közreműködésével – hangzott el a térség fejlesztését elősegítő innovatív smart-farming technológiák ismertetéséről szóló konferencán, Pakson.

– Célunk, hogy a régió agrártermelése rövidpiaci úton, modern termelési technológiákkal, közös eszközpark létrehozásával, hatékony gazdálkodással, valamint kevés műtrágya felhasználásával valósuljon meg – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János hozzátette, a térség élelmezéséhez nagy segítség lesz a szekszárdi hűtőház is, ahol el lehet tárolni a gazdák által előállított szezonális termékeket, a későbbi helyben hasznosítás érdekében. Szavai szerint a projekt keretében a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán felmerülő, agrárszektort érintő kihívások azonosítása is megtörténik.

A legfőbb cél, hogy az egyetemi tudásbázisra építve innovatív megoldási javaslatokkal és képzésekkel támogassák a helyben működő gazdálkodókat, a bővülő infrastrukturális kapacitásokra támaszkodva pedig új befektetéseket vonzzanak a térségbe – fogalmaztak a konferencián.

Elhangzott: a térség fejlesztését elősegítő innovatív smart-farming technológiák lehetővé teszik ugyan a költségek csökkentését és a termelés növekedését, hatékony alkalmazásukhoz azonban részletes helyzetelemzésre, intenzív képzésekre, valamint a módszerek sikeres adaptációjára van szükség. A MATE és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. együttműködésével megvalósuló szakmai program éppen ezt a folyamatot segíti elő.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora azt emelte ki, az egyetem szakemberei szenzorok kiépítésével és ipari drónos felmérésekkel egyaránt segítik a projekt megvalósulását, a gazdálkodók számára pedig olyan képzéseket szerveznek, amelyek hathatós segítséget nyújtanak a kitűzött célok megvalósításához. Mint hangsúlyozta, a szakmai munka keretében három mintaprojekt is megvalósul a térségben, egy szántóföldi növény-termesztéssel és egy kertészettel foglalkozó gazdaságot, valamint egy állattartó telepet bevonva. – Ez a munka lényegében modellezi azt, ami az elkövetkező időszakban egész Magyarországon megvalósulhat, erősítve a fenntarthatóságot, a verseny-képességet, az élelmezésbiztonságot és az önrendelkezést – húzta alá.

– A projekt keretében olyan innovatív javaslatokat fogalmazunk meg, és olyan mezőgazdasági technológiákat mutatunk be a térség gazdálkodói számára – mutatott rá Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke. Hozzátette, a projekt sikeres zárásával a térség agrár-szereplői megismerik a legújabb precíziós mezőgazdasági megoldásokat, valamint szakmai iránymutatást kapnak azzal kapcsolatban, hogy gazdaságuk fejlesztése szempontjából melyek a legalkalmasabbak. Arra is kitért, hogy a március 93 százalékkal volt aszályosabb az előző éveknél, számos gond is nehezítette a munkát, az új innovatív megoldások azonban a gazdálkodók segítségére lehet. – Sok digitális megoldás van, a technika drága és képzés is szükséges hozzá – jegyezte meg.

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács együttműködési megállapodás keretében nyert el közös forrást, a szakmai hátteret a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) nyújtja. A Fejlesztési Tanács munkaszervezete a koordinációt és kapcsolattartást vállalta.

Képünk: (PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 29., kedd – Egy harminc literes befogadóképességű, közel hatmillió forint értékű drónt mutat be dr. Máthé László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Külkapcsolati és Koordinációs Központjának vezetője a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agrárszektor fejlesztéséről tartott fórumon az Erzsébet Nagy Szálloda Teller termében, 2022. március 29-én. A drón egy fordulóval közel tíz hektár területet képes permetezni.

(Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.)

PAKS-PRESS 2022. március 29., kedd 14:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap