A lakosság és a gazdaság kiszolgálása olcsó árammal az ország érdeke

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. október 18., hétfő – Ahhoz, hogy az előkészítés fázisából a kivitelezés fázisába előlépjünk, a független nukleáris hatóság kiegészítő kérdéseivel kapcsolatban arra törekszünk, hogy mihamarabb válaszokat adjunk – mondta a Paks II. beruházásért felelős miniszter egy paksi környezetvédelmi konferencián, hétfőn.

Süli János a létesítési engedélyhez további hiánypótlást elrendelő, 2021. szeptember 30-án, az Országos Atomenergia Hivatal által elrendelt határozatára reagált.

– Az atomenergia jelentősen járul hozzá a környezet megóvásához, jelenleg is Paks állítja elő a legolcsóbban a villamosenergiát, amely a világpiacon már most is drágább.

– A rezsicsökkentés garanciája, megtartása is egyben a paksi beruházás – húzta alá.

Megjegyezte, hogy nem a bérekkel, hanem az energia alacsonyabb költségével kialakítható az ipar, gazdaság fenntartható versenyképessége, amely vonzó lehet a befektetők számára.

Példaként említette, hogy a létesítendő dunaújváros-iváncsai akkumlátorgyár legkevesebb 130 megavattot, Gödön szintén, Debrecenben 800 megawatt lesz a többletigény 2030-ra, a kecskeméti ipari parkba 120 kilovolttal gyenge az áramfedezet, amelyet a Mercedes már jelzett is. A tervekben szerepel, hogy 400-zal, közvetlenül paksi forrásból juttatják majd el az energiát.

– A megfelelő kapacitások kiépítése tehát a hazai ipar számára nélkülözhetetlen – húzta alá.

Süli János elmondta: Pakson jelenleg a kiszolgáló egységek építése történik, szálloda és szerelőcsarnokok készülnek, az előzetes földmunkára már van engedély, úthálózat is épül Paks és a szomszédos megye területén. Összesen 330 kilométeres úthálózat épül ki, 60 kilométer teljesen új út készül el, a Kalocsa – Paks híd 2024-ra adják át, új bekötő út létesül Gerjen és Paks között.

Paks nem tud az építésben segítő közel tízezer embernek helyet adni, ezért a környező települések bevonása nélkülözhetetlen – tette hozzá a miniszter a paksi környezetvédelmi konferencián. +++

Képünk:

Legyen szívügyünk a Föld – Környezetvédelmi konferencia Pakson

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. október 18., hétfő – Süli János a Paks II. beruházásért felelős miniszter felszólal a paksi környezetvédelmi konferencián az Erzsébet Nagy Szállodában, 2021. október 18-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap