PAKS-PRESS – A nyugati cégek megerősítették, hogy a paksi beruházásban továbbra is részt vesznek, nem látom, hogy a nemzetközi tendereken nyertes külföldi vállalkozók, franciák, németek, amerikaiak elbizonytalanodtak volna – mondta Süli János, paksi beruházásért felelős miniszter a PIP Nonprofit Kft. ipari csarnokavató ünnepségén a Paks-Press Hírügynökség érdeklődésére, csütörtökön.

A napokban folytatott tárgyalásokon megerősítették, hogy a paksi beruházásban továbbra is részt vesznek, bentmaradnak – húzta alá. Hozzátette: a paksi bővítésben a teljes turbinagépház, az irányítás-technika, a földmunkák egy része nyugati partnerekkel történik.

Mint ismeretes, az orosz-ukrán háború miatti szankciók az energia-területeket nem érintették, de törekednek az únióban arra, hogy országaikat függetlenítsék, akár amerikai gázszállításokkal is.

– A Roszatommal történő kooperáció tehát folytatódik, összesen kilenc megrendelése van a nyugati beszállítóknak az orosz megrendelőtől – fogalmazott a miniszter. Süli János megemlítette azt is, hogy másutt, cégek társultan is dolgoznak majd: Bulgária esetében például orosz-francia-amerikai-német energia-ipari nagyvállalatok közös részvételére lehet számítani egy amerikai megrendelés esetén.

Képünk: Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítésért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a PIP Nonprofit Kft új ipari csarnok avatásán átvágja a nemzeti színű szalagot, 2022. március 31-én. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.

PAKS-PRESS 2022. április 1., péntek 10:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap