PAKS-PRESS – Az ATV Híradójának röviden nyilatkozott a lemondásáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki a paksi bővítésért volt felelős. Azt mondta: a két miniszter kritikájának nincs köze a lemondásához, és ezek a kritikák őt nem viselték meg. 

A volt államtitkár mindössze annyit mondott: elmúlt 66 éves, és paksi lakosként, illetve országgyűlési képviselőként van elég feladata, és ezáltal személyesen neki is elemi érdeke az, hogy a paksi beruházás megvalósuljon.

A Magyar Közlöny kedd esti számából derült ki, hogy az államtitkár benyújtotta lemondását, és azt el is fogadták. Mindezt sokan azzal hozták összefüggésbe, hogy az utóbbi hetekben már a kormánypárt politikusai is arról beszéltek, hogy a projekt túl lassan halad. Lázár János építési és beruházási miniszter például alig másfél hete mondta azt: a kormány létező legsúlyosabb bűne az, hogy még mindig nincs készen a paksi atomerőmű új blokkja.

A véleményét osztotta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki május óta, az új kormányban lett Süli János felettese –, amikor azt mondta szeptember 2-án az ATV-nek nyilatkozva: „Én egy dolgot szoktam mondani, hogy amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: „Én elhiszem, sőt tudom is, mert három hónapja benne vagyok, hogy a Paks 2 egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”

Süli János lemondása után – a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében írtak szerint – az államtitkársága meg is szűnik, és a jövőben a Paks 2 beruházás a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának, Magyar Leventének a hatáskörébe kerül át. Az ATV kormányközeli forrásból származó értesülése szerint a lemondások mögött többek között az állhat, hogy „az emberei közül többnek is bizonytalanná vált a paksi bővítésben a szerepe a jövőben”.

Ezzel összefüggésben nemrég derült ki az is, hogy szeptember eleje óta a projekt felső vezetését is teljesen lecserélték. A Paks II. Zrt. vállalat vezetését Jákli Gergely, az Eximbank korábbi vezérigazgatója vette át szeptember 1-jétől, miközben Mendelényi Dániel (a külügyminisztérium korábbi gazdaságfejlesztési utazó nagykövete), valamint Fellegi Tamás László (a második Orbán-kormány egykori nemzeti fejlesztési minisztere) elnökségi tagok lettek.

A projekt előrehaladásáról épp szerdán érkezett egy újabb hír, miszerint a Roszatom képviselői hamarosan ismét egyeztetnek a magyar féllel. A vállalat vezérigazgatója ezzel összefüggésben azt is elárulta, hogy mikor kezdődhet meg az atomerőmű új blokkjainak építése.

A Roszatom 2023 őszén kezdi meg a Paksi atomerőmű kibővítését – jelentette be szerdán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Alekszej Lihacsov az Eastern Economic Forum nevű rendezvényen adott interjút szerdán, és azt mondta: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egyik rendezvényén hamarosan tárgyalni fognak a magyar kollégáikkal a projektről. – Mindent meg fogunk beszélni, elsősorban az építkezésről lesz szó, amit a jövő ősszel kezdünk meg – mondta az Interfax szerint Lihacsov. 

A paksi projekt az év elején valamelyest lelassult az orosz–ukrán háború miatt. Mindemellett a nyár végén az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a két új blokkhoz szükséges építési engedélyt a Roszatomnak. Azóta pedig már az is felmerült, hogy idővel szükség lenne egy harmadik magyar atomerőműre is, bár nem feltétlenül orosz segítséggel.

A RIA Novostit idéző ria.ru oldalon Lihacsov nagyra értékelte a magyar kormány szerepét a Paks-2 Atomerőmű projekt megvalósításában. „A nukleáris projektek megvalósításában nagyon sok múlik a kormány (ország) álláspontján. Mindig tárcaközi projektről, mindig nagy számú szabályozási döntésről van szó. Magyarország kormánya pedig – higgyétek el, első kézből tudom -, egy világszínvonalú példa egy olyan nagy beruházás esetében, mint az atomerőmű” – mondta Vladivostokban a Roszatom vezetője.

Minél nagyobb szerepet kapnak a magyar vállalatok, annál hatékonyabban zajlik majd a projekt – fogalmazott a vezérigazgató szeptember hetedikén. Felidézte, hogy 2014 végén Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőműben a legmodernebb megbízhatósági és legmodernebb szabványoknak megfelelő VVER-1200 oroszországi projekt szerinti új 5-ös és 6-os reaktortelepi erőművi blokkok megépítéséről szóló dokumentumokat.

Közölték, Oroszország akár 10 milliárd eurós állami hitelt ad Magyarországnak a Paks-2 projekthez, a munkálatok összköltsége pedig 12,5 milliárd euró lesz.

Képünkön: Süli János, egyedül a paksi Gesztenyesoron, még a járvány idején, 2020. szeptember 11-én. Paks-Press/Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8., csütörtök 07.50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap