(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 8., kedd – Az erőmű építése folyamatosan halad, nincs olyan hatályos intézkedés, amely a háborús helyzet következtében érintené a paksi beruházást – mondta Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a harmincharmadik lakossági fórumát megelőző sajtótájékoztatón, kedden.

Süli János emlékeztetett arra, hogy az új paksi blokkok építésében német-francia cégek is érintettek, ezért is az unióban fenntartott vélemény, hogy az energetikai kérdésket ne érintsék a háborús szankciók.

Felidézte, hogy Ukrajna nyolc éve áll konfliktusban Oroszországgal, de a nukleáris fűtőanyagot folymatosan vásárolja. Megjegyzte, hogy a banki ügyletek változtak, több ezer magyar vállalkozót érintett az orosz bank felszámolása, de mint az a Roszatom válaszából is kiderült, az orosz partner nem változtat szerződésben rögzített vállalásain.

– Jelenleg a felvonulási területen a magyar vállakozók dolgoznak többségében, de volt például olyan ukrán munkavállaló, akit behivtak katonának, ezért Paksról vissza kellett mennie – tájékoztatott.

Hozzátette, látható, hogy a terülen folyik a munka, 32 épületre van engedély, készülnek a bevezető utak is. A létesítési engedélyre várunk, reméljük, hogy áprilisban átléphetünk a második fázisba – mondta el.

A város fejlődésének ügyeiről szólva kitért arra, hogy a régióba illeve a városba érkezett közel 12 milliárd forint, kormányzati forrásokból. A cél az, hogy a külső fejlesztések olyan színvonalat biztosítsanak, mintha az itt élők Budapest egy külső kerületében élnének.

Ami a választási esélyeit illeti, további négy évig még dolgozni szeretne – fogalmazott. Aláhúzta, hogy az elkövetkezendő években zöld atomvárost remél, az atomerengia mellett naperőműparkok létesülnek. A városban ültettük ezer fát és cserjét, a már közlekedő tíz elektromos busz mellett, újabb tíz beszerzésére van ígéret – tájékoztatott.

Süli János a fiatalok esélyjavító programjáról is beszélt. Mint mondta, érdemes a tanulmányok befejeztével visszatérni a városba, több munkahelyet szeretnénk, diákszigetet, a volt konzervgyár területén új szórakozási-kikapcsolódási lehetőséget, új látogatóközpontot hozunk létre – mondta el.

Képünk: Szabó Péter, Paks polgármestere (j.) felszólal, Süli Jánosnak, a Paks II. beruházásért felelős miniszternek, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjének lakossági fórumán, az Erzsébet Nagy Szálloda báltermben, 2022. március 8-án. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap