PAKS-PRESS – Az önkormányzati feladatok biztosítása mellett uniós, saját és állami forrásokból mintegy 12 milliárd forint jutott fejlesztésekre, beruházásokra, ebből közel 2,5 milliárd forintot költöttünk meglévő utak, járdák, közművek felújítására, újak létesítésére, tervezésére – mondta Szabó Péter polgármester évértékelő és egyben programadó beszédben a Csengey Dénes Kulturális Központban, vasárnap.

Nemcsak egy év, hanem egy teljes polgármesteri- és önkormányzati ciklusnak is a végére érünk 2024-ben, ezért kötelességemnek érzem, hogy számot adjak az elmúlt időről, a város polgáraival közösen megtett útról és az előttünk álló jövő terveiről is – mondta Szabó Péter.

Az utóbbi öt év rövid történeti áttekintése után, az időszakot többszörös kihivásként értékelve hangsúlyozta: ezek magával sodorhatta volna várost, de még sem így történt – jelentette ki. Hozzátette: talpon maradtunk, mert összefogtunk, szükséges és ésszerű döntésekkel jó irányban tartottuk a város hajóját. És most talán néhányan azt gondolják, hogy mi mást is mondhatna a polgármester, különösen a választás évében. Ezért is öröm, hogy a helyes irányokról és közösen elért eredményeinkről szóló elismerést nem én mondom ki, hanem országos és nemzetközi tekintéllyel bíró szervezetek, akik az elmúlt hónapokban az önkormányzat és a hivatal családokért, környezetvédelemért, gazdaságért, egyszóval a jövőnkért és a holnapért végzett szakmai munkáját jutalmazták rangos díjakkal. Hiszen az elmúlt időszakban családbarát város lettünk.

Szabó Péter felidézte azt is, hogy három gyémánt díjat nyert Paks a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet által meghirdetett idei pályázaton. A Paksi BorBála, a TraffiPaks mobilapplikáció, valamint egy televiziós helytörténeti magazin „Az eltűnt városkép nyomában” nyerte el a rangos elismerést.

A polgármester bveszédében szólt arról is, hogy a 30.000 főnél kisebb lélekszámú települések között a 30. jubileumi Virágos Magyarország versenyen első helyezést értünk el. Decemberben a város  elnyerte a Holnap városa díjat, melyet egy rangos, elismert tagokból álló bíráló bizottság adományozott városunknak, elismerve innovatív és környezetbarát beruházásainkat, mint például az elektromos közösségi közlekedés kialakítását, a kerékpárutak kiépítését, a faültetéseket, intézményeink energiaellátásában a megújuló energia egyre nagyobb arányát és az intézmények zöldfelületeinek növelését, az intelligens játszótereket kialakítását, valamint a Duna-part egy részének felújítását is.

Szabó Péter a továbbiakban a gazdasági életről is számot adott. Elmondta, hogy 2019 és 2023 között városunk mindennapi életének, azaz a kötelező és a nem kötelező, tehát vállalt önkormányzati feladatok biztosítása mellett uniós, saját és állami forrásokból mintegy 12 milliárd forint jutott fejlesztésekre, beruházásokra. Ebből közel 2,5 milliárd forintot költöttünk meglévő utak, járdák, közművek felújítására, ujjak létesítésére, tervezésére. Ezek mellett több jelentős beruházás is megvalósult, melyek közül kiemelkedik a Kurcsatov utcai tömbbelső felújításnak II. üteme közel 650 millió forint értékben.

Kitért arra is, hogy  Lakótelep központi tér és park 1. ütemű rekonstrukciója, amely 2,1 milliárd forintból valósult meg, valamint a Kápolna utcai bölcsőde épületének teljes körű felújítása, az elektromos buszpark beszerzése, valamint a kiszolgáló létesítmények kiépítése, a Pollack Mihály utcától északra fekvő lakóterület közművesítésének előkészítése, és a Duna-part rekonstrukció első üteme.

Hozzátette: az idei évben is folytatjuk játszótereink felújítását, melyek a kor követelményeinek megfelelve interaktívak lesznek és minden egyéb, gyermek és szülői igényt is kielégítenek. A képtárat új funkciókkal megtöltve kinyitjuk a családok számára, melynek egyik első programeleme lett a nagy népszerűségnek örvendő korcsolya pálya megnyitása. A strandszezon kezdetére átadjuk a felújított strandot. Még az idén rekortán borítást kap és teljesen megújul az ürgemezei futópálya, valamint a Kresz-park sportpályája is modern köntösbe öltözik.

Kijelentette: a Kápolna utcai bölcsőde felújítása mellett az elmúlt években óvodáink infrastrukturális megújításán is dolgoztunk és ennek folytatásaként uniós forrásból mintegy 1,4 milliárd forint értékben elvégezzük óvodáink teljeskörű energetikai célú felújítását is. Paks város nevelési-oktatási palettáját gazdagítják a Pécsi Egyházmegye által elvégzett beruházások, melyek által új óvodával gazdagodott városunk és a Balogh Antal katolikus iskola bővítésének 1. üteme is befejeződött az elmúlt évben. Jó remény van arra, hogy még az idén a Pécsi Egyházmegye által megkezdődik a 2. ütem kivitelezése is.

Szabó Péter aláhúzta: önkormányzatunk a következő években igyekszik minden lehetséges támogatást megadni ahhoz, hogy az állami fenntartásban lévő paksi iskolákban is megvalósuljanak azok a felújítások és beruházások, melyek a jövőt és fejlődést szolgálják.

A város sportéletéről szólva a polgármester hangsúlyozta: Pakson ma nagyon büszkék vagyunk élsportolóinkra, akik közül jó eséllyel többen is képviselik országunkat és Paks városát az idei párizsi olimpián. De büszkék vagyunk az NbI-es csapatainkra különösen is futballistáinkra, akik az őszi szakasz végén vezetik a bajnokságot. Büszkén jegyzem meg, hogy a Paksi FC az ország ötödik legnépszerűbb focicsapata, kétszázötvenötezer ember támogatja ma városunk focicsapatát. De az önkormányzat az élsport támogatása mellett jelentős összeget fordít az utánpótlás nevelésre is, tehát azok tehetségének és egészségének fejlesztésére, akik a jövőt és a holnapot jelentik városunknak.

Bejelentette: az idei évben visszaállítják a város civilszervezetinek költségvetési támogatását.

Szabó Péter az atomerőművel kapcsolatos gondolatai között hangsúlyozta, hogy a két új blokk létesítése városunk és az itt élő családok jövőjének, fejlődésének záloga a következő 50 évben. Számunkra nincs alternatívája az erőműbővítésének – fogalmazott.

A polgármester szólt arról is, hogy a város készen áll egy 40 milliárd forintos városfejlesztési tervcsomaggal, melynek legjelentősebb elemei többek között egy új városi sport- és szabadidő központ megépítése, valamint a gyógyászati központ 3. ütemének megvalósítása is, melynek keretin belül az egynapos sebészeti ellátás is újra indulhat.

Megjegyezte: bízunk benne, hogy az előttünk álló egy-két évben a terveinkhez szükséges kormányzati forrás is megérkezik és az erőműépítéssel párhuzamosan a városfejlesztési terveink megvalósítását is magasabb fokozatra kapcsolhatjuk majd – mondta Szabó Péter.

A polgármester beszéde után újévi koncertet adott a Budapest Klezmer Band, közreműködött Jordán Adél színésznő.

Az előadás után Süli János, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt. Beszédben hangsúlyozta, hogy továbbra is Paks az együttműködés városa és jóllehet önkormányzati választások lesznek ebben az évben, kívánatos, hogy a kampányban, majd az eredmények ismeretében a résztvevők továbbra is kezet tudjanak fogni egymással.

Képeink: Újévi köszöntő a Csengey Kulturális Közpntban

Paks, 2024. január 7., vasárnap – Szabó Péter polgármester a város terveit, jövőképét ismertető, évköszöntő beszédét mondja  a Csengey Kulturális Központ színháztermében, 2024. január 7-én. Meghívott vendégek a nézőtéren. Budapest Klezmer Band koncertje, közreműködik Jordán Adél színésznő. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

PAKS-PRESS 2024. január 7., vasárnap 23:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap