PAKS-PRESS – „A világ egyre erősebb és embert próbáló kihívásai közepette nekünk most van igazán szükségünk bátorságra, igazságra, lendületre, bölcsességre, hazaszeretetre, összefogásra és a belőle fakadó tiszta örömre” – mondta Paks polgármestere a március 15-én tartott ünnepi esten.  

A Csengey Dénes Kulturális Központban elhangzott ünnepi beszédének első gondolatait Szabó Péter, Bálint Sándor néprajzkutatótól való idézettel kezdte.

„Az ember többféle módon állhat egy-egy ünnephez. Pusztán történészként, amikor adatokat, helyszíneket, neveket jegyez meg és ad tovább. Hozzáállhat szimpatizánsként, amikor eszével megérti az ünnep szellemi, lelki tartalmát. De megélheti az ünnepet azzal a személyes azonosulással is, melyből a forradalom újabb virágai születnek szabadságban, igazságban, a lélek fényes örömében.”

– Mert ha az 1848-as forradalom és szabadságharcra gondolunk, eszünkbe juthatnak helyek: a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, Táncsics börtöne, vagy éppen a Nemzeti Múzeum lépcsője. Híres személyek: Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Széchenyi István, Eötvös József. Városok, amelyek megmozdultak a forradalom hírére: Pest, Buda, Pozsony, Nagyvárad, Debrecen. De mindezek így csak adatok, melyek nem adják vissza a forradalom valódi lényegét, értékrendjét, lelkületét. Mert legalább szimpatizálnia kell a forradalommal annak, aki rá akar eszmélni a márciusi ifjak lelkületére:

Az elnyomott ember szabadságvágyára, a kifosztottak mindent elsöprő bátorságára, az ifjak lendületére és a tapasztaltak bölcsességére, a tiszta szívűek bátor hazaszeretetére, és a nemzeti összefogás felemelő, megtisztító, új utakra vezető örömére. 

Szabó Péter kiemelte: minden forradalom valami újat hoz, olyat, ami nem teljesen kiszámítható, ami ugyanakkor mégis megnyitja a fejlődést, növekedést, gyarapodást a társadalom széles rétegei előtt. Itt Pakson, két fronton is harcolnunk kell – fogalmazott -, városunk olyan változás részese, amely gyökereiben változtatja meg életünket az előttünk álló néhány évben. Ami csak akkor lesz számunkra siker, ha mi, paksiak befogadjuk és megéljük a változást, melyből fejlődő, gyarapodó, települést építünk egymásnak, gyermekeinknek, unokáinknak. Ez viszont csak azzal az értékrenddel, belső tartalommal sikerülhet, amit a márciusi ifjak szívéből tanulhatunk.

Igen, most lesz igazán szükségünk bátorságra, alázatra, önmérsékletre, összefogásra, városunk önzetlen szeretetére, a jövőnket megvédő, bölcs döntésekre, ugyanakkor emberi értékeink védelmére is – fogalmazott beszédében Szabó Péter polgármester.

Ezt követően átadták a Tisztes polgár kitüntetéseket, az elismerést ebben az esztendőben Kern Tatyjana, valamint Ujváry Dávid vehették át. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap