PAKS-PRESS – Nem tart Paks tüzijátékot az idei agusztus huszadikai ünnepségsorozaton, vannak, akik örülnek ennek, de nem politikai-pénzügyi okai vannak, 2019-ben tartottak utolsó alkalommal a Dunán, amikor a helyi csónakosok lampionos felvonulása közepedte robbantak el a petárdák.

A lézersow, amit az idén is megtartanak, elnyerte a paksiak tetszését – vélekedett az augusztusi ünnep hétfőn délelőtt tartott beharangozó sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Szabó Péter szavai szerint a kedvenc háziállatok megkímélésén kívül bőségesen kárpótol mindenkit a lézershow. Ehhez egy hatméteres időkapu is társul, amely felelevíti a történelmi múltat. Akiknek nosztalgiájuk van az egykori Dunakorzó-Gesztenyesor helyszín iránt, azoknak tudniuk kell, hogy a tavalyi, szintén az Ürgemezőn tartott Szent István napok látogatottsági száma elérte a tizenkétezret, ehhez képest a katasztrófavédelmi előírások miatt közel kilencszáz fő a befogadóképesség a korzón.

Az idei rendezvénysorozat értékeiben sem lesz kisebb, a tavalyinál. A célcsoport elsorban a fiatalok, de a Csókkirály nevű programban a közép- illetve az idősebb korosztály is megtalálhatja a számítását – mondta el Szabó Péter. Kiemelte: olyan kísérő programok lesznek, amely gondoskodnak erről.

A kenyérosztás az ünnep délelőttjén szintén hagyomány. A templomtér előtti téren, az egyházak lelkészeinek áldása után történik az új kenyér kiosztása, közel 12 kilogram kenyeret szeletelnek fel.

Az idei rendezvénysozat hivószavaihoz tartozik: két színpad, négyezer négyzetméteres terület az Ürgemezőn, fesztválhangulat. Szórólapok készülnek, és a buszjáratokat a rendezvények programjaihoz igazítják.

A rendezvénysorozatot idén is szervező Csengey Kulturális Központ igazgatója, Márkus Zalán kérdésre válaszolva elmondta: a házban közel egy évre előre terveznek, hiszen a nagy együttesek és fellépők a szerződéseikkel előre elkötelezik magukat a most már bevált gyakorlat szerint. Igy készülnek, az idei terveket már 2021-ben rögzítették. Jövőre két napos lesz a program, egyelőre csak annyit árult el, hogy jóllehet szerződés még nincs, de két országos értékű előadót illetve együttest kívánnak meghivni, az egyeztetések már elkezdődtek.   

A programok részletei plakáton, szórlapokon is majd megismerhetők. Augusztus 19-én este kilenc órakor a Csókkirály koncerten mások mellett Szulák Andrea, Csonka András, Feke Pál, Zséda, Veréb Tamás, Heincz Gábor lép szinpadra, velük együtt szerepel majd egy hattagú női tánckar és a kilenctagú Cresededo Music Orchestra. Az ünnep napján délután, négy órától gyermekkoncert várja a kicsiket, fellép a Tűzvirág Táncegyüttes, majd további programok után este kilenc órakor kezdődik a Carson Coma koncert. Huszonegyedikén ismét gyermekkoncert, majd Origames, Sisha Café és Follow The Follow a színpadon.

Képünk: Szabó Péter (j.) és Márkus Zalán tájékoztatója a tervezett helyszín közelében.

PAKS-PRESS 2022. július 25., hétfő 11:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap