PAKS-PRESS – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a paksi atomerőműről szólva kimelte, hogy jó és biztonságos, az itt dolgozó emberek megbízhatóak, az erőmű környezetkímélő módon termel, „nyilvánvaló volt, hogy az ide vonatkozó kapacitást bővítsük” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, Pakson.

A tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon először is az Európai Parlamentben (EP) délután tárgyalt, majd szavazásra is bocsátandó migrációs paktumról beszélt, leszögezve, hogy az gyakorlatilag zöld lámpát adna az illegális bevándorlásnak. De: akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés – fogalmazott.  „Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy itt migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban. Ez a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni Közép-Európára is, amely abból indult, hogy ők feladták a saját identitásuk, a saját kultúrájuk és a saját társadalmuk védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre, és megnőtt a terrorfenyegetettség” – figyelmeztetett.

A miniszter a pódiumbeszélgetésen sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekről ma mind ideológiai alapú vita zajlik, ilyen a migráció ügye is. „Ma a viták döntő többségét átpolitizálják, ideológiai alapokra helyezik, dogmatikussá teszik, s úgy nem nagyon lehet normálisan beszélni egymással fontos kérdésekről” – vélekedett. 

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a szankciók alól eddig sikerült kivenni a nukleáris együttműködésre vonatkozó kitételeket, ezek a nemzetbiztonsági érdekeinket alapvetően sértené. „Amióta ismertté vált, hogy az Egyesült Államok első számú uránvásárló Oroszországtól, azóta Brüsszelben csökkent a nyomás” – mondta el. A paksi atomerőműről szólva kimelte, hogy jó és biztonságos, az itt dolgozó emberek megbízhatóak, az erőmű környezetkímélő módon termel, „nyilvánvaló volt, hogy az ide vonatkozó kapacitást bővítsük” – fogalmazott. 

Szijjártó Péter szerint a paksi bővítés szempontjából rendkívül fontos helyben is a stabilitás, a kiszámíthatóság: 

 – A kormány és a helyiek számára is rendkívül fontos a paksi bővítés során a kiszámíthatóság és a stabilitás, így nagy segítség lenne, ha a jövőben is a jelenlegi városvezetéssel lehetne együtt dolgozni – közölte Szijjártó Péter.  A tárcavezető a városban rendezett lakossági fórumon sérelmezte, hogy napjainkban az Európa Unión belül a legfontosabb kérdésekben is ideológiai alapú, átpolitizált vita zajlik, az energiaellátás ügyében is, noha ezen a téren végképp a racionális, fizikai szempontoknak kellene dominálniuk.

„Mivel sajtótájékoztatókkal, ideológiákkal, politikai nyilatkozatokkal sem fűteni, sem hűteni nem lehet (.), így az energiaügyeket sújtó ideológiai viták gyakorlatilag az európai országok, köztük Magyarország energiaellátásának biztonságát is veszélyeztetik” – figyelmeztetett.

Majd közölte, hogy hazánk sem kőolaj-, sem földgázmezőkkel nem rendelkezik, ahogyan tengerparttal sem, ekképp pedig az energiatermelés nagy mennyiségben, olcsón, megbízhatóan, biztonságosan és a fenntarthatósági szempontokat figyelembevéve kizárólag atomerőművekkel megoldható.

„Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Csak mivel az atomerőmű építése, működtetése igen bonyolult dolog, ezért könnyen építhető fel köré olyan buborék, ami elriasztja az embereket” – fogalmazott. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy Paksnak a reaktorok csaknem ötven éve a szerves részét képezik, és a helyiek pontosan tudják, hogy ezek jól és biztonságosan üzemelnek.

Az erőmű bővítéséről szólva azt mondta, hogy az orosz féllel technológiai és finanszírozási szempontból is kifejezetten előnyös szerződést kötöttek, a munka pedig jól halad, fontos mérföldköveket értek el az utóbbi időben, így a következő évtized elején meg is kezdhetik majd az új blokkok a termelést, és ezáltal hazánk függetleníteni tudja majd magát a nemzetközi energiapiacok viszontagságaitól. Tudatta, hogy Pakson ezzel párhuzamosan olyan infrastrukturális és közösségi fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek nyomán a város egyértelműen előrelépésként élheti majd meg az erőműbővítést. Sok új munkahely jön majd létre, így útépítések, újfelújítások, vasúti fejlesztések, közösségi beruházások is lesznek egyebek mellett – tájékoztatott.

„Nekünk az atomerőmű-építés során a kiszámíthatóság és a stabilitás nagyon fontos a helyiek részéről. Tehát ha ugyanezzel a polgármesterrel, ugyanezzel a városvezető koalícióval tudnánk tovább dolgozni, az nagyon sokat segítene” – emelte ki.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy Európában továbbra is gyakorlatilag hetente felmerül a kérdés, miként lehetne végre „lenyomni a magyarok meg a közép-európaiak torkán” az orosz nukleáris ipar szankciók alá helyezését.

A paksi bővítés nemzetközi jellegére is kitért, emlékeztetve rá, hogy az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német, francia, svájci és osztrák cégek is dolgoznak a projekten. A miniszter rámutatott, hogy a nukleáris fűtőanyag ellátásában eddig nem volt zavar tapasztalható, így nincs is napirenden a beszállító cseréje. „Miért vágnánk bele valami ismeretlenbe egy eddig jól működő partnerség helyett? Értjük, hogy két órányi repülőútra innen, Brüsszelben, az elefántcsonttoronyban ki lehet találni jól hangzó, ideológiailag jónak tűnő szabályozásokat, de a probléma lába egyszer csak leér a földre” – mondta.

„Itt emberek élnek, itt van egy város, van egy ország, abban is élnek emberek, s ezeknek az embereknek vannak érdekeik, biztonság, energiaellátás, és ezeket mi nem vagyunk hajlandók feladni” – tette hozzá. Június 9-én nemcsak a helyi testület helyi tagjairól döntenek, hanem a magyar családok energiaellátása, biztonsága a tét – húzta alá Szijjártó Péter, aki arra buzdította a paksiakat, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavazzanak.

Képünk: Szijjártó Péter külgazdasági –és külügyminiszter lakossági fóruma 

(PAKS-PRESS) Paks, 2024. április 10., szerda – Szijjártó Péter külgazdasági –és külügyminiszter beszél a Csengey Kulturális Központ színháztermében tartott  lakossági fórumon, 2024. április 10-én. A Fidesz KDNP jelöltjeit ajánlotta a választók figyelmébe. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap