PAKS-PRESS – Egyre több önkormányzat jelent be takarékossági intézkedéseket. A költségvetés egyesúlyának megtartásáról beszélt Szántó Zoltán alpolgármester a városépítő bizottság szerdán megtartott ülésén, amikor a testület első napirendi pontjaként a következő testületi ülés költségvetést is módosító előterjesztését tárgyalták.  

A városépítő bizottság egyike volt ahol a várható, elkerülhetetlen költségmegtakarításról beszéltek. Mint az a bizottsági ülésen is elhangzott: az emberek megértik, elfogadják a várható a takarékossági intézkedéseket. Ilyen lehet például a dunakömlődi faluház bezárása is. Szántó Zoltán egyebek között elmondta: az energia-árváltozásai közvetlenül érintik a Faluházat, míg eddig 26 forintba került 1 kilowatt, az árváltozás nyomán ez 106 forintra emelkedett, de az bizonyosnak tűnik, hogy 1,2-1,5 MRD forinttal több lesz a kiadás a költségvetés egészében.

A bizottsági ülésen felvetődött, hogy esetleg magánrendezvényeket a bezárás ellenére is tarthatnak majd a kömlődiek, Szántó Zoltán úgy válaszolt, hogy a bezárt intézmények előreláthatóan nem lesznek használhatók.

Spiesz József, a körzet önkormányzati képviselője kérdésre válaszolva elmondta: – Úgy értesültem, hogy október 23-a után bezár a kömlődi Faluház, így sok korábbi rendezvény elmarad, talán a könyvtár mégis megmarad – mondta. Hozzátette: a város költségvetését terhelő energiaszámlák láttán mindenki kötelessége, hogy kezelje ezt a helyzetet. A faluház adottsága, hogy magasszerkezetű, ezért lassan melegszik fel, szinte alig lehet kifűteni. Spiesz József úgy tudja, hogy temperáló fütésre, a minimális hőfokra állnak majd, arról nem tud, hogy meddig lesz ez igy. Szólt arról is, hogy nem csak a kömlődi Faluházról van szó, hanem – mint a külső részönkormányzati ülésen is elhangzott -, az összes többi külső városrészben is csak temperáló fűtés lesz, így Csámpán, Biritón, Cseresznyésben és Gyapán is.  

Szántó Zoltán alpolgármester kérdésre válaszolva kihangsúlyozta: a város minden képviselője jelenleg azon gondolkozik, hogy miként kezelhetőek azok a kihivások, amit az árváltozások okoznak, vagy az adók és az infláció. Aláhúzta: egyeztetések, bizottságok dolgoznak, és még döntések nem születtek, csak tervezetek vannak. Úgy összegzett, hogy amint megállapodások születnek, az összes részletet nyilvánosságra hozzák, azt követően, hogy az egyeztetések eredményei testület elé kerülnek. – Ez folyamatos feladat, olyan időszak, amit ki kell birni – fűzte hozzá.   

A városépítő bizottság ülése után Pálmai Klára, a bizottság elnöke azt mondta: általános elszegenyédésnek vagyunk a tanúi, volt egy élhető ország, egy élhető város, ez most megváltozik, a háborúnak mi is elszenvedői lettünk. „Rosszul érzem magam, amikor ilyen döntéseket kell meghozni, ezek visszalépések, amikor a támogatások köréhez és esetleg statuszokhoz kell hozzányúlni” – fogalmazott. Megjegyezte: a kulturális, és sportrendezvényekre eddig lehetett jobban költeni, ezek most megváltoznak. Vagy például nem tudjuk a várost ünnepi díszbe öltöztetni advent idején, aztán itt vannak a könytárak, a képtár, a múzeum…  

A nem kötelező feladatoknál tehát karcsúsítás várható, de még nem volt frakcióülés és testületi döntés sem. Arról is beszélt, hogy az Életfa Idősek Otthonát mindenképpen meg kell tartani, de voltak, akik már megemlítették, hogy az otthont át kellene adni a Máltai Szeretetszolgálatnak, ahogy Dunföldváron ezt már megtették.

Pálmai Klára szerint a város viziközmű rekonstrukcióját is elmulaszottuk, talán azért mert a hangsúlyok áttevődtek a kulturális területre és aránytalanságok keletkeztek a költségvetésben, már jóval a korábbi időszakokban. Az államnak most átadjuk majd a viziközművet, amely éppen időben van. Más felújítások most ismét elmaradnak, mert a pénzt elviszi a működés fedezte.  

A városépítő bizottság a továbbiakban képviselői javaslatokat támogatott. Ilyenek voltak Leber Ferenc és Ulbert Sándor előterjesztése, hogy képviselői keretük terhére a Lengyel Lovaspályát korszerűsítsék.

A további, más testületi előterjesztéseket a bizottság tagjai szintén megszavazták.

PAKS-PRESS 2022. október 5., szerda 19:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap