PAKS-PRESS – A Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás kiemelt feladata, hogy lakosság az atomerőmű környezetében a működés és a biztonság alapvető, naprakész ismereteivel rendelkezzen – mondta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a támogatási szerződés aláírásakor.

Horváth Péter János vezérigazgató, dr. Filvig Géza a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke, Aradi János az atomerőmű támogatási igazgatója, Gáncs István, a TEIT alelnöke látta el kézjegyével azt a szerződést, amellyel az atomerőmű a tájékoztatást és a társadalmi ellenőrzést 170 millió forinttal támogatja.

Az eseményre tizenhat, a paksi atomerőmű közel 12 kilométeres körzetében, a Duna jobb– és bal partján fekvő település polgármesterének jelenlétében került sor 2023. május 4-én a paksi Erzsébet Nagy Szállodában.

Az atomerőmű vezérigazgatója az eseményen egyebek között elmondta: a támogatást jó szívvel adja az atomerőmű, ugyanakkor elvárja, hogy a Társulás gondossággal járjon el a pénzek elköltésében. Hozzátette: a magyar nukleáris erőmű elfogadottsága a lakosság körében jó, az itt élő mintegy tizenhat település, 65 ezer lakosának életszínvonala, egészségügyi állapota, életkörülményei jobbak, mint az országos átlag. Aláhúzta, várjuk, hogy lakosság naprakészen ismerje a működés és a biztonság alapelveit, valós adatait. – Tény, hogy az erőmű működése átlag jobb, mint más európai országokban – jegyezte meg.

A szerződéskötésen jelenlévő Szabó Péter, Paks polgármestere újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy számos támogatás érkezik az atomerőműtől, amellyel beruházásokat és fejlesztéseket valósít meg a város. A TEIT közösségét egy nagycsaládnak nevezte és kiemelte a jó együttműködést az atomerőművel, ahonnan hiteles információkat kapnak a települések.

Dr. Filvig Géza, a Társulás (TEIT) elnöke arról beszélt, hogy minden házartásba eljuttatják a nukleáris ipar tevékenységéről szóló aktuális beszámolókat. Méltatta, hogy az atomerőmű stabil hátteret nyújt a lakosság áramellátásában. Szólt arról is, hogy a Társulás jelenleg már két támogatási szerződést is birtokol, a most megkötött megállapodáson túl, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap 330 millió forint összegben járul hozzá a feladataik ellátásához.   

Képünk: a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) szerződéskötése a paksi atomerőművel  

PAKS – Horváth Péter János az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója (b.2), dr. Filvig Géza a (TEIT) elnöke (b.3), Gáncs István a TEIT alelnöke (b.4) és Aradi János, az atomerőmű támogatási igazgatója (b.1) az atomerőmű és TEIT között létrejött támogatási szerződést írja alá az Erzsébet Nagy Szállodában, 2023. május 4-én.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. május 4., csütörtök 16:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap