PAKS-PRESS – A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) szervezetének franciaországi látogatásáról számoltak be a paksi Polgármesteri Hivatalban, héfőn. Filvig Géza, a TEIT elnöke és Szabó Péter Paks polgármestere a május első hetében tartott tanulmányi út tapasztalatait összegezték.

A paksi atomerőmű tizenkét kilométeres körzetében található települések polgármestereiből álló delegáció látogatásának egyik fontos állomása volt a két raktorral működő Golfech Atomerőmű, ahol a tízévente esedékes főjavítás idején Európa legmagasabb, 180 méter magas hűtőtornyain kívül tanulmányozhatták a turbinacsarnokot és a gépházat is. Ezt követően a bemutatóközpontot tekintették meg a településvezetők, ahol hagyományos és interaktív eszközök segítségével mutatják be a nukleáris iparág érdekességeit, az energia előállításának módját és felhasználási lehetőségeit.

A képzőközpontban láthatták, hogy az atomerőmű dolgozói és tanulói a vezénylőterem tökéletes másolatában, szimulált környezetben gyakorolják a lehetséges üzemzavarok elhárítását.

A villamos energia rendkívül alacsony előállítási költsége miatt Franciaország a világ legnagyobb nettó áram-exportőre. Ebből évente több, mint három milliárd eurót profitál. Az országban előállított elektromos áramnak mintegy 17 százaléka újrahasznosított nukleáris üzemanyagból származik. Ezek alapján érthető, hogy 2022 februárjában Franciaország bejelentette hat új reaktort telepítését. További nyolc reaktor megvalósítását is fontolóra veszik. A megujúló energiákra is számítanak.

Golfechben a településvezetők találkoztak a helyi vezetőkkel, és a nukleáris ipar nyújtotta lehetőségekről egyeztettek, különösen azon településekre vonatkozóan, melyek az atomerőmű közelében helyezkednek el. A társadalmi elfogadottság és a lakosság hozzáállása a nukleáris létesítményekhez a francia területeken – ezekről a kérdésekről is folytattak konzultációkat. A pozitív hozzáálláshoz kifejezetten szükségesnek látják a pontos, részletes lakossági tájékoztatást.

A csoportot Golfech polgármestere Pascal Benoit fogadta, aki maga is a golfech-i erőműben dolgozik. Bemutatta a magyar delegációnak a települést, ami megközelítőleg ezer főt számlál. A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, mely érintette a finanszírozási lehetőségeket a települések fejlesztésére, a nukleáris iparban dolgozók képzésére, továbbá a lakossági tájékoztatásra vonatkozóan. 

A magyar településvezetők pedig bemutatták a TEIT ellenőrző bizottságának működését, és a polgármesterek lakossági tájékoztatásban betöltött szerepére is kitértek.

Filvig Géza kitért a közelmúltban tartott GMF találkozóra is. Szavai szerint aktuális kérdés volt az ukrán konfliktus is – a nemzetközi találkozó résztvevői egyetértettek abban,  hogy nemzetállami hatáskörbenmaradjon az országok energiamixének összeállítása. Kitértek az energiatakarékosság lehetőségeire is. 

Szabó Péter kiemelte, hogy a tapasztalatok kölcsönös átadásának igényével utazott Franciaországba, megjegyezte, hogy a Társulás tanulmányútja mindig sok új ötlettel gazdagít, hiszen az atomenergia terén a franciák óriási tapasztalattal rendelkeznek. Arra is kíváncsi volt, milyen egy olyan várost vezetni, amely pont olyan szorosan kötődik egy atomerőműhöz, mint Paks. 

A támogatások részleteiről szólva elmondta, hogy a francia struktúra szerint pályzati keretek között osztják szét a felhasználható összegeket. A támogatások kiterjednek a kulturára és a sportra is. Az elfogadottság meglehetősen magas a lakosság körében. Az önkörmányzatok felépítése különbözik a magyar rendszertől, miután járási egységeket működtetnek.  

Képünk: A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás közösségi oldalán közreadott képen a két raktorral működő Golfech Atomerőmű látképe.

PAKS-PRESS Paks, 2022. május 23., hétfő, 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap