PAKS-PRESS – A Tolna–Baranyai Egyházmegye gyülekezeteit egy különleges passiójátékon keresik fel az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) hallgatói – írja a Magyar Krónika. A beszámoló szerint korábban is volt szép számmal hasonló megjelenítés, ez az év azonban más lesz: a harmadikos évfolyam hallgatói között egyetlen férfi van. Egy olyan különleges feldolgozás született, amelyben a nők fontos szerepet játszanak. Ők kísérik végig az eseményeket, kommentálják a történéseket, vitatkoznak róluk, együtt élik át a reményt, az illúzióvesztést és a bukást is.

Március 29-én tartották meg az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) hallgatói passiójátékuk ősbemutatóját a zuglói evangélikus templomban, mellyel nagypéntekig felkeresik a Tolna–Baranyai Egyházmegye gyülekezeteit.

A passiójáték szellemiségéről az EHE lelkésze egyebek között elmondta: egészen új megközelítésben egy női szemszögű passiójáték az idei, ami különösen izgalmas amiatt, hogy az egyház kétezer éve alatt a nőket sokszor nem kezelték egyenrangú társként. – Sokáig nem engedett teret az egyház annak, hogy vallási kérdésekben megszólaljanak, saját látásmódjukat érvényesítsék. Az idei passiójáték szeretne új hangot vinni ebbe a diskurzusba – fogalmazott Réz-Nagy Zoltán.

Felidézte, hogy Lukács evangéliumában található utalás, miszerint voltak női tanítványok is. Lukács megemlíti Magdalai Máriát, Johannát, aki Heródes intézőjének, Kuzának a felesége volt és Zsuzsannát; ők pénzzel is támogatták Jézust és tanítványait. Erre az igehelyre alapul a történetünk, ezt a megjegyzést gondoltuk tovább úgy, hogy valószínűleg volt a férfi tanítványok mellett egy női csoport is, aki ugyanúgy kísérték Jézust, és az eseményeknél ugyanúgy jelen voltak.

– Ezek az alkalmak a gyülekezeteknek is jó lehetőséget adnak a közösségek építésére. Bárhová mentünk eddig, még hétköznap délelőttönként is teli templomok fogadtak bennünket. Maga a műfaj is hálás, hiszen viszonylag ritka, hogy templomi környezetben ne „csak” egy prédikáció hangozzon el, hanem egy drámai eszközöket használó előadás – mondta el Réz-Nagy Zoltán. Hozzátette, egy jól eljátszott színdarab képes olyan pluszt adni, olyan érzelmeket megmozgatni, amit egy prédikáció nehezebben tud csak elérni. De akár missziós eseményként is tekinthetünk az alkalmakra, hiszen sokszor olyan embereket is bevonzanak, akik egy átlagos istentisztelet iránt esetleg kevésbé érdeklődnek. Egy ilyen passiójáték azonban képes olyan érzéseket, gondolatokat behozni az életükbe, ami akár egy szorosabb kapcsolat kezdete is lehet.

Tolna megyében: Sárszentlőrincen 10:30, Györkönyben 15, Pakson 17 órakor mutatják be a teológus hallgatók passió játékát.  

Képünk: Húsvéti házioltár a varsádi Lackner Aladár Evangélikus Szeretetszolgálat és Idősek Klubja házában. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.  

PAKS-PRESS 2023. április 7., péntek. 07:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap