PAKS-PRESS – Paks képviselőtestülete pénzügyi kérdésekkel és intézményvezetői pályázatok kiírásával, a város egészségügyi helyzetével is foglalkozott az év első plenáris ülésén, szerdán.

Kérdésekkel kezdődött a napirend előtti munka, az ellenzéki Barnabás István (DEÁK Egyesület) a piactéri illemhelyről kérdezte Szabó Péter polgármestert. Elhangzott, hogy a felújítás elvileg határidőre elkészült, azonban a beléptető rendszer még nem érkezett meg, ezért az átadás várat magára. A képviselő következő kérdése a kultúra napi meghívók elosztásáról szólt, mert állítólag prominens személyek kimaradtak az invitálásból. Szabó Péter úgy válaszolt, hogy „Barnabás urat” mostanában nem látta az önkormányzati rendezvényeken.

A meghivás egyébként mindenkinek szólt, ez meglátszott a részvételi számon, teltház volt a vacsorán is, aki pedig nem jött el, az bánhatja, de odafigyelnek ezen túl jobban, hogy kik is az érintett személyek, művészek, vagy kultúraművelők, akik most „hoppon” maradtak.

A következőkben Heringes Anita frakcióvezető (DEÁK Egyesület) arról érdeklődőtt, hogy miként történhetett meg, hogy a DC Dunakom vezérigazgatója állást vállalt „valahol”, miközben ez a munkakörével összeegyeztethetetlen. Szabó Péter polgármester válaszában vizsgálatot ígért.

Mezősi Árpád (DEÁK Egyesület) arra tett javaslatot, hogy a már hosszú ideje a helyén lévő orvosi ügyelethez tegyen ki táblákat az önkormányzat, mert van, aki még most sem találja. Szabó Péter arra tett ígértet, hogy a felelős OMSZ-szel konzultál.

A részben politikai körök lefuttatása után az érdemi munka a Paksi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2024. évi illetményalapjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával kezdődött. Megállapodtak a képviselők, hogy a hivatali dolgozók januártól 85 ezer forint illetményalappal startolnak. Heringes Anita máris, még többet adott volna, mint hat százalék, a polgármester hajlott licitre, hozzátéve, hogy márciusban visszatérnek rá.

Ezek után pályázatot írtak ki a Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyha intézményvezetői és a Paksi Benedek Elek Óvoda és a Paksi Napsugár Óvoda igazgatói állására, Kudorné Szanyi Katalin (DEÁK Egyesület) köszönetet mondott a vezetőknek, akkor is, ha újra pályáznak és akkor is, ha már nem, az viszont bizonyos, hogy a döntésre az áprilisi testületi ülésig várni kell.

A kisé bonyolult megfogalmazású „döntés a településrendezési eszközök módosítási eljárásban a partnerségi dokumentáció elfogadásáról, a helyi partnerségi egyeztetésről és a partnerségi szakasz lezárásáról, valamint a Környezeti vizsgálat lefolytatásának mellőzéséről (Paks városát érintő kerékpározható közutak tervezése miatt)” címet viselő napirend mögött kerékpárutak tervezése áll, elősorban a déli irányban, részben a Kondor-Füzes tavak felé is.

A testület településrendezési ügyekben döntött, majd elfogadta a „járóbeteg szakrendelések közötti közfinanszírozott szakorvosi órák átcsoportosítására tett javaslatot”, illetve az erről szóló fenntartói nyilatkozat megadását. A napirend előterjesztését dr. Bodnár Imre főigazgató főorvos egészítette ki. Mint ismeretes, egy sebészeten dolgozó orvos elhunyt, ezért változtatásra van szükség.

A sebészetet, a traumatológiát, a gasztroenterológiát és az ortopédiát érinti a többkörös átcsoportosítás.

Heringes Anita szorgalmazta, hogy még több lehetőséget, kedvezményt hirdessünk orvosok Paksra csábítására, Szabó Péter szerint lakást, egymillió forintot és egyebeket már hét éve adna az önkormányzat, ha lenne kinek. Abban megegyeztek, hogy továbbra is, az országos helyzethez képest jobb még a paksi ellátás, persze lehetne jobb is, és rövidebbek a várólisták. Hosszabb idejű a lista például az ultrahangon, de van ahol csak egy-két nap, vagy egy hét, mint például a labor vagy a szemészet.  

Dr. Bodnár Imre főigazgató főovos szavai szerint az ortopédiáról hoznának át óraszámokat a gasztroenterológiára, ahol teljes területi ellátás van, a 20 óra finanszírozott óra mellett tizet a város fizet. Egy ortopéd orvos az új szabályok miatt kevesebbet tud vállani, itt ezért van az átcsportosítás. Mint azt a főigazgató a továbbiakban megjegyezte, valóban nehéz orvost találni, fiatal pályakezdő orvos a szakrendelésen még nem dolgozhat, és a bőrgyógyászati ellátás is átmentileg, amíg nem található új orvos, szünetelhet.

A képviselők lehangoltan vették tudomásul a hallottakat, a napirendek végeztével Szabó Péter polgármester az ülést bezárta.

PAKS-PRESS 2024. január 24., szerda 19:50. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap