PAKSPRESS – A hagyományos, és az iparosított technológiával épült lakások energia-megtakarítást eredményező beruházásainak önkormányzati támogatásáról szóló helyi rendelet változásaival kezdte a testületi ülést követő sajtótájékoztatóját Szabó Péter polgármester, csütörtökön. A továbbiakban szó esett még több önkormányzati intézmény alapító okiratának módosításáról és gazdasági társaságok 2023. éves üzleti tervének elfogadásáról is.

Az ellenzéki Deák Ferenc Egyesület képviselői a szerda délután tartott ülésen részletekbe menő jogi vitával érveltek a paksi Városi Múzeumhoz tartozó Képtár bezárása okán a hét- és fél álláshely megszűnése ellen, jóllehet bizottsági ülésen már korábban elfogadták ezt az előterjesztést. Heringes Anita frakcióvezető azzal indokolt, hogy időközben jutott tudomására az a 469/2022-es számú Kormányrendelet, amely kimondja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt kulturális intézménynél foglalkoztatott munkavállalalót nem érheti gazdasági okokból hátrány. A nézetkülönbség abból adódott, hogy az alapító okirat változása szünteti meg a státuszokat, tehát a munkaviszony azért szűnik meg, mert maga a feladatot ellátó telephely is megszűnik.

A Paksi Képtár sorsára sokan tekintenek sajnálattal, jóllehet a rendkívül alacsony helyi érdeklődés mellett az országos, többségében avantgárd művészeknek, illetve formabontó-építő alkotásoknak otthont, teret adó intézmény fenntartása 10-12 év távlatában csak veszteséget termelt és nemcsak a nullához közeli bevétel, hanem eredendően a kialakítási-tervezési okok miatt is. A Képtár egykori konzervgyári helyisége azonban felkeltheti vállalkozók érdeklődését, lehet fiatalok találkozó vagy szórakozó helye is, amennyiben fűtést a hatalmas tér nem igényel. 

Az ugyancsak veszteségeket halmozó gyógyfürdő bezárásáról Szabó Péter hasonlóképpen úgy vélekedett, hogy befektetőt szívesen látnának, kiegészítő szolgáltatások hozzáadása segíthet, de erre kevés a hely és az esély, az utóbbi esetében évente 250-300 millió forint veszteséget kellene ledolgoznia.

A Mezőföldvíz Kft. megalapozott gépkocsi –és munkaruházat vásárlása mellett a testület fogalkozott a gazdasági szervezet jövőjével is. Szabó Péter elmondta: április 21-én tartanak taggyűlést, Paks képviseletében felhatalmazott polgármesterként lemond az elővásárlási jogról. Dunaújváros terjesztett elő vételi-társulási kérelmet, a  csatlakozás okán 400 ezer forint értékben részesedik. – Az állami integrációs átadás a jelenlegi ismeretek alapján május végére várható – mondta el.

További kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a főállást nyert Leber Ferenc eddigi társadalmi megbízatással bíró polgármesterre az atomerővekkel való kapcsolattartásban számítanak, de kiemelt feladata lesz a műszaki, gazdasági kérdésekben a hivatalvezetői kompetencia, csak úgy, mint a városdiplomácia területe is.

A Közlekedési Kft-ről szólva Szabó Péter azt emelte ki, hogy a cég a jelentős, de a közjó érdekében vállalt támogatása mellett egyre jobban teljesít, egyre többen veszik igénybe az elektromos buszokkal való közösségi közlekedés lehetőségét.

A hagyományos, és az iparosított technológiával épült lakások energia-megtakarítást eredményező beruházásainak önkormányzati támogatásáról szóló helyi rendelet módosítása azt tartalmazza, hogy ebben az évben hőszivattyús, inventeres fűtési rendszerekre is beadhatók pályázatok, csak úgy, mint elektronikai fejlesztésekre, korszerűsítésekre is.

Képünk: Szabó Péter polgármester hivatalában tart sajtótájékoztatót az április 19-én tartott testületi ülésről.

PAKS-PRESS 2023. április 20., csütörtök 16:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap