(PAKS-PRESS) Paks, 2021. december 16., csütörtök – A paksi beruházás helyzetéről számolt be a felelős miniszter a képviselő testület ülésén, csütörtökön.

Elmondta: a projekt megtérül, a környezetvédelmi, a telephely, a hálózat-csatlakozási engedély után beadták a létesítési engedély-kérelmet a nukleáris hatósághoz. Ez utóbbit 2021. szeptemberben kellett volna megkapnia a Társaságnak, de az Országos Atomenergia Hivataltól hiánypótlás kértek.

– Ezeket áttekintettük, ebből többet már beadtunk, nincs olyan kérés, amelyet nem tudnánk teljesíteni, pótolni – fogalmazott Süli János. Hozzátette, a létesítési engedély-kérelmet 2022 első-második negyedévre remélik, hogy megérkezhet.

Sorolta: mások mellett a főépület építési engedély beszerzésére is szükség lesz. Az első ütemben öt méter mélységig a föld kitermelési engedélyt megkapták. Az első beton öntését 2023 negyedik hónapjában tervezik. – 8,5 millió köbmétert kell majd kitermelni a munkagödörből – mondta el a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy a hatos mellett látható területen, 18 épület kivitelezésén dolgoznak, 26 felvonulási épületre van engedélye az orosz félnek. Hozzátette, az elégedettségtől függ a magyar munkavállalók további foglalkoztatása.

Süli János szavai szerint több ezer fő befogadására alkalmas konténerépület készül a hulladék udvar oldalán. Elkészült a négysávos út az északi portánál.

– Az építkezéshez további utakat újítottunk fel, vasúti rekonstrukciót befejezték, folyik a négysávosítás a hatos útnál, elkészül a gerjeni út. A hatos út és a hatos autópálya között megépülhet az út, 2023-ra átadható lesz Paks-Kalocsa híd – ismertette.

A pénzügyi helyzetet is vázolta a miniszter. Elmondása szerint a törlesztő részleteket 2031-ben kell elkezdeni, amely a megtermelt energiából finaszírozható.

A miniszter kitért az energia árak emelkedésének kérdéseire is. Ezeket a politikai beavatkozásokkal indokolta. Mint mondta, Németországban háromszorosa az áram jelenlegi ára, mint hazánkban. – Az áramimport átlagosan 30-40 százalék, a paksi blokkjavítások miatt emelkedett az árambehozatal az utóbbi időben. – Az import-függés óriási kitettséget jelent – húzta alá Süli János.

Emlékeztetett, hogy fogyasztási csúcsok dőltek meg, akkor, amikor a naperőművek nem, vagy nagyon keveset termeltek, ezért nincs más esély, építeni kell az új blokkokat – erősítette meg. – Ezek – folytatta -, 90 százalékos kihasználtsággal működnek majd, és mindössze 18 havonta lehet karbantartási leállás. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az elektromos igények folyamatosan nőnek, az ipar és a lakosság egyre több áramot használ fel.

Süli János kiemelte: Paks város egy sziget, példa lehet Magyarországon arra, hogy az elektromos eszközök miképpen szolgálhatják a lakosságot a nap, az atomenergia segítségével, Paks kiemelkedő szerephez jut a zöld város programban.

Ismeretes, hogy Paks fejlődéséhez Süli János miniszterként is sokat tett, hiszen tevékenységének köszönhető, hogy 12 milliárd forinttal járul-járult hozzá a város megújításához. Ezek között említhető a Szentháromság tér megújítása, a Kápolna utcai bölcsőde fejlesztése, a Csengey Dénes Kulturális Központ tervezésének finanszírozása, az 1000 fát Paksra projekt, az Atom tér felújítása, a Fő utca tervezése is.

Képünk: A felújított, kiszélesített, már lámpatestekkel is felszerelt út a régi és a tervezett atomerőmű közelében, 2021. december 16-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)   

 PAKS-PRESS 2021. december 16. 20:35. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap