(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 3., csütörtök  – A kormány tíz év alatt több mint 36 milliárd forintot fordít a zöld busz programra – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Pakson, ahol elektromos buszokra specializált járműtelepet adtak át.

Elmondta, 2022-től kezdődően már nem szeretnék, hogy a 25 ezer főt meghaladó városokban lokális emisszióval rendelkező autóbuszok járnának. Tíz éven belül ezekben a városokban minden második autóbusz már emissziómentesen fog közlekedni.

Palkovics László felidézte, hogy a kormány komplett autóbuszstratégiát készített, amely a magyar autóbuszgyártás felemelését célozta meg. Magyarországon négy autóbuszt előállító gyár működik, a még ki nem cserélt 6 ezer autóbuszt teljes mértékben Magyarországon fogják legyártani.

A miniszter kitért arra, hogy Paks nemcsak a környezetbarát energiatermelésben jár élen, hanem ennek használatában is.

Példaként említette, hogy két évvel ezelőtt a település tíz új, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt kapott, illetve ehhez szükséges infrastruktúrát működtet. A csütörtökön 300 millió forint beruházásban átadott irodaépület és szervizcsarnok alkalmas az elektromos járművek szervizelésére, vizsgáztatására, valamint egyéb karbantartására is.

A miniszter rámutatott arra is, hogy Magyarországon az összes károsanyag-kibocsátás 20 százalékát a közlekedés adja, amelynek jelentős részét a közúti közlekedés teszi ki. A kormány ezt a 20 százalékot csökkenteni szeretné, ezért is ösztönzik a városokat arra, hogy éljenek a környezetbarát közlekedés lehetőségével. Egy elektromos autóbusz beszerzéséhez a korábbi 30 százaléknál magasabb támogatást adnak.

Palkovics László jelezte: még márciusban kiírnak egy jelentős, zöld autóbusz támogatási lehetőséget, a döntéseket gyorsan meghozzák, hogy ki lehessen írni az autóbuszokra vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Palkovics László szólt arról, hogy az atomerőmű beruházás jól halad, egy évtizeden belül Magyarország a villamosenergia-ellátás területén önállóvá válhat, részben az atomenergia, részben a kiépülő megújuló erőforrások révén.

– Az atomenergetika a jövő energiaellátásának fontos eleme, enélkül a klímavédelmi célt nem lehet elérni – szögezte le a miniszter. (mti) +++

Képünk: Elektromos buszjárműtelep szerviz –és irodacsarnok komplexumavatás Pakson 

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 3., csütörtök – Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter (b), Süli János a Paks II. beruházásért felelős miniszter (j.) és Szabó Péter Paks polgármestere a nemzeti színű szalag átvágása után a paksi elektromos buszjárműtelep szerviz –és irodacsarnok komplexum avatásán, 2022. március 3-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap