PAKS-PRESS – A technikatörténeti és tudományos eredmények megőrzése és továbbadása folyamatos feladat: ebben nagy segítség az atomerőmű számára a múzeum: 2000 m2-en több ezer műtárgy, működésből kivett berendezés, dokumentum és fotó mutatja az elmúlt 50 év történetét – mondta Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója az Atomenergetikai Múzeum tizenegy éves történetét reprezentáló emléknapon, kedden.

Megemlékezést és koszorúzást tartottak Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából Pakson, tizenegy éves évfordulót ünnepelt az Atomenergetikai Múzeum. A közös ünnepen Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató koszorút helyezett el Neumann János mellszobránál az MVM Paksi Atomerőmű Látogató Központja előtti Disputa Parkban.

Horváth Péter János az évforduló alkalmából rövid beszédet mondott. Egyebek mellett hangsúlyozta: a tudomány eredményei generációkon átívelőek – a fél évszázaddal ezelőtt indult atomerőmű-építést azon tudományos ismeretek tették lehetővé, amelyeket tudósaink alkottak meg. Tudományos örökségük a mai napig él.  Hozzátette: a technikatörténeti és tudományos eredmények megőrzése és továbbadása folyamatos feladat, ebben nagy segítség az atomerőmű számára az Atomenergetikai Múzeum: 2000 m2-en több ezer műtárgy, működésből kivett berendezés, dokumentum és fotó mutatja az elmúlt 50 év történetét.

– De ez nem minden – folytatta Horváth Péter János. Szavai szerint az edukáció és a folyamatos élményközpontú ismeretátadás terén is sokat tett az intézmény az elmúlt 11 évben. A vezérigazgató kiemelte: minden korosztályhoz közel tudja vinni a természettudományok és az atomenergetika témáját, rendezvényeket szervez, fizikashow-kat és kihelyezett fizikaórákat tart, használja a legújabb megoldásokat, mint a kiterjesztett valóság, virtuális valóság szemüveg, okoseszközökre fejlesztett alkalmazások, jelen van az online térben, a közösségi médiában, saját videósorozata van a legnagyobb videómegosztó-csatornán.

Az Atomenergetikai Múzeum 2023. március 7-én ünneplte 11. születésnapját, amelyen ismét új tudományterületre evezett, és az egyik híres magyar–amerikai tudós, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a „Számolunk veled!” mottó köré szervezte programját.  A világhírű matematikus életműve a gyűjteményhez és az atomerőműhöz is több szálon kapcsolódik, ezért a rendezvényen a matematika, a számítástechnikában használt kettes számrendszer, az egykezes számolás és persze a játékelmélet kapta a főszerepet.

A stratégiai gondolkodás és a hozzá kapcsolódó játékok éppúgy kalandba hívtak kicsiket és nagyokat, mint a kézműves-foglalkozás – ahol a rendezvény tematikájához híven saját társasjátékot lehetett készíteni. Filmvetítés, új köntösbe bújtatott tárlatvezetés, VR-szemüveges és kiterjesztett valóság tartalmak, kvízek is várták a családokat, és persze meglepetésekből sem volt hiány.

A ma tartott családi programon korosztálytól függetlenül minden érdeklődő kipróbálhatott különböző társas- és stratégiai játékokat, volt kézműves-foglalkozás is, amelyen saját társasjátékot lehetett készíteni. A korábbi évekhez hasonlóan ismét az iskolai csoportok látogathattak „premier előtt” a múzeumba, hogy tanulmányaik kiegészítéseképp interaktív atommúzeumos élményeket gyűjtsenek. A Neumann-emlékévhez csatlakozva filmvetítéssel is készült a múzeum, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együttműködésben valósult meg, akárcsak Dömölki Bálint és Simonovits András előadása Neumannról és a játékelméletről.

Képünk: Somodi-Solymos Eszter rádiós szerkesztő-újságíró, a program házigazdája, látogatókkal a tizenegy éves évfordulót ünneplő Atomenergetikai Múzeumban, 2023. március 7-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. március 7., kedd 19:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap