PAKS-PRESS – Bátaapátiban 2,4 MRD értékű új beruházás, földalatti útépítés kezdődik és új bejárati pontot is nyit a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. – mondta a Társaság ügyvezető igazgatója Vémenden, a XXI. TETT-re Kész Nap sajtótájékoztatóján, pénteken.   

Dr. Kereki Ferenc közölte: Bátaapátiapátiban megkezdődik az új tipusú hulladékok beszállítása, amelyeket az atomerőművel egyeztetve alakítottak ki. A biztonságnövelő programok sorában említette a Püspökszilágyiban elkezdett, elöregedés miatt szükségessé vált ujracsomagolási feladatok végrehajtását. Az anyag egy része nemzeti hulladéktárolóban kap helyet, a kapacitást több mint négyezer csomagban határozták meg. Megjegyezte, létszámbővítésre is szükség mutakozik.

Ismertette: az RHK Kft. munkájában továbbra is a gazdaságosságra és biztonságra töreszik, feladataikról a fenntartható, töretlen bizalom részeként a lakosságnak beszámolnak. A leggyakoribb kérdések a biztonságról érkeznek, ezekre szakszerű választ kaphatnak az érdeklődők. A további tájékoztatásra a felügyeletet ellátó nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal is (OAH) készen áll. Szólt arról is, hogy több külföldi szakember kereste fel a létesítményt, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) időszakos biztonsági felülvizsgálata is megtörtént.

– Az újracsomagolási technológia követendő lehet más országok számára is – tolmácsolta a NAÜ véleményét dr. Kereki Ferenc.

PAKS-PRESS 2022. június 12., vasárnap 14:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap