OrbánViktor: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte

Zalaegerszeg, 2022. október 23., vasárnapMéltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján.

A kormányfő a Mindszenty József Látogatóközpont előtt felállított, nemzeti zászlókkal feldíszített színpadon mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségünk van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből.

Hozzátette: Mindszenty József volt az, aki először „nevezte nevén a gyermeket”, nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Meggyőződéssel vallotta – idézte fel a miniszterelnök -, hogy mi nem vagyunk ellenségei senkinek sem, minden néppel és országgal barátságban akarunk élni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: 1956-ban megtanultuk, hogy nehéz időkben csak az összefogás segíthet. Ezért ne törődjünk azokkal, akik „hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra”, ott fogják végezni, ahol az elődeik – mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: mióta nemzeti kormánya van Magyarországnak, minden válságból erősebben jött ki az ország, mint ahogy belement. Most is felkészültünk, megőrizzük a gazdaság stabilitását, mindenkinek lesz munkája, a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni, a családok pedig nem maradnak magukra – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: a kormánynak megvan ehhez az ereje és a tapasztalata.

Orbán Viktor azt mondta, a „mi igazi tragédiánk”, hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések.

– Dicsőség az áldozatoknak, tisztelet az ellenállóknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. +++

Városi megemlékezés, Pro Urbe kitüntetések október 23-án, Pakson

Paks, 2022. október 23., vasárnap – Pakson városi megemlékezést és kitüntetéseket adtak át nemzeti ünnepünkön, Szabó Péter emlékezett a résztvevők előtt.

Az ünnep délutánján Paks polgármestere a Városháza előtti téren, az 56’-os Emlékmű előtt elhangzott beszédében az ötvenes éveket a hazugság éveinek nevezte, mert az akkori kommunista rendszer elrabolta minden magyar ember szabadságát, méltóságát, és egy reményteljes, gyarapodó élet lehetőségét. Hozzátette: a népi demokrácia nevében bizonytalanságba, rettegésbe, egzisztenciális és lelki félelembe taszították a magyar embereket. Az ötéves tervekkel, munkaversenyekkel, hazug földi paradicsomot ígérő ideológiájukkal becsapták, tönkretették hazájukat és a magyar embereket. – Így ezekben az órákban arra is emlékezünk, hogy 1956 kommunista vezetői a romlás, erőszak, pusztítás és a hazugság nyomait hagyták nemzetünk történelmében – fűzte hozzá.

Beszédében megemlékezett a paksi hősökről, Kolonics Jánosról, Czuczor Antalról, Tuba Jánosról. Igy folytatta: – Emlékezünk 1956 minden mártijára, neves és névtelen hősére, akik vérükkel mindörökre dicsőségesen vésték nevüket nemzetünk történelemkönyvébe… Ezért a mai modern Magyarország és a magyar nemzet számára egyetlen méltó erkölcsi igazodási pont létezik, ez pedig 1956 forradalmának tiszta eszménye.

Napjainkra utalva azt mondta: veszélyes, zavaros és kiszámíthatatlan napokat élünk. Amikor semmire nincs nagyobb szükség, mint tiszta fejre, bátor szívre, hazaszeretetre és a béke iránti feltétlen elköteleződésre. Igen, a ma hibáit gyermekeink és unokáink is élni és hordozni fogják – jelentette ki.

A megemlékezésen közreműködtek a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói, Bereményi Géza: Corvin-köziek című versét Jantner Enikő és Otterbein Petra mondták el, majd a pártok, társadalmi szervezetek, intézmények elhelyezték a megemlékezés koszorúit az Emlékű talapzatánál.

Szabó Péter a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott ünnepségen mondott beszédében ismételten arra mutatott rá, hogy az ötvenes évek Magyarországa a hazugság és a félelem lelkületére épült. Évezredes világképet és közel száz éve tartó társadalmi rendet és fejlődést zúztak szét hazugsággal, börtönökkel, erőszakkal, halállal. Szovjet mintára megteremtették a szocialista gazdasági modellt, melyben megszűnt a magántulajdon. Az államosítások, a téeszbe szervezések, a három, majd az ötéves tervgazdasági rendszer, a tragikomikus munkaversenyek egy működésképtelen és embertelen hatalom fontos oszlopai lettek… De ’56 hőseivel, a magyar nép egy nagy fényesség lángját gyújtotta fel, mely büszkeséget, szabadságot festett a magyarok arcára, de bevilágította a világot is, megmutatva, hogy hittel, összefogással a szív bátorságával mindenre képes az ember – fogalmazott.

 – Ma újra nagy szükségünk van rájuk. Hiszen néhány év alatt minden összezavarodott körülöttünk. Úgy tűnik mintha a fejlett európai jólét sokak szívét és értelmét összekuszálta volna. Hiszen eltűnőben a nyugati világ identitásképe, kulturális gyökerei, évezredes ember- és világképe. S vele együtt óhatatlanul felváltja a rendet a káosz, a biztonságot a félelem, a békét a háború. És ennek megannyi következménye már velünk él, vagy belátható időn belül velünk lesz. Sajnos újra megjelenik hétköznapjainkban a hiánygazdaság, az infláció, a szükséges és elkerülhetetlen korlátozások ideje. Az, az idő, melyben megértjük, hogy semmi sem lesz már, úgy ahogy eddig volt – hangsúlyozta Szabó Péter.

Kiemelte, hogy nemzetünk, városunk, családunk jólétét, biztonságát, szabadságát, fejlődését, gyermekeink, unokáink jövőjét naponta őriznünk kell. Kívánom, hogy tegyük mindezt ’56 hőseinek szabad, önzetlen, a jövőért tenni akaró, tiszta és mindig fiatal lelkével – mondta Szabó Péter.

Az esten átadták a Pro Urbe emlékérmeket, amely kitüntetés azoknak a személyeknek, illetve szervezeteknek adományozható, akik, illetve amelyek tevékenysége a város gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődésében kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult. 2022-ben Pupp Réka, az Atomerőmű Sportegyesület sportolója és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója vehettek át Pro Urbe kitüntetést, amit Süli János országgyűlési képviselő és Szabó Péter polgármester adtak át.

Ezt követően a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját rendezték meg, a szervezet célkitűzése, hogy a kiváló eredményt elért fiatalok részére felsőfokú tanulmányaik folytatásához ösztöndíjat biztosítson. A díjakat Dávid József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, sportegyesületi elnök és Szabó Péter polgármester adták át.

2022-ben a díjazottjai: Ivanics Mária, Nős Dalma, Tandi Klára, Bauman Beatrix Bianka, Heilig Dóra, Pécsi Nóra, Juhász István Dávid, Kertész Gréta, Pavlik Botond Olivér, Kelemen István Ferenc, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola floorballcsapata, Volf Nóra, Kiss Virág Gabriella, Hanol Márta, Párkány Bálint, Fritz Dorka, Lóki Dániel János, Kis-Szabó Gábor Tóbiás, Pusztai Abigél, Gregor Dorka. Eilsmerést vehetett át eredményes tehetséggondozó munkáért Barkovics Lajos, Energetikai Technikum és Kollégium tanára.

A két alapító, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., valamint Paks Város Önkormányzata köszönetet mondott Gutai Istvánnak, aki kilenc esztendőn át, a Tehetséges Paksi Fiatalok Alapítványban végzett munkájért vette át az Alapítvány díját.

Az esten a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói adtak ünnepi műsort, Kit nemessé emelt a föld porából/Sok ritka szenvedés” In memoriam dr. Tarisznyás Györgyi címmel, majd Leber Ferenc, Paks alpolgármestere mondott pohárköszöntőt.

Képünk: 56′ – az ünnepi megemlékezés résztvevői Pakson, 2022. október 23-án. Paks-press Fotó: Kiss G. Péter. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap