ÖSSZEFOGLALÓ – PAKS-PRESS 2022. július 20, szerda – A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy „Ne bántsd a magyart” – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján, a Lőrincz Csaba sátorban. 

– Potápi Árpád János azt mondta: „Semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon, ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpártalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Cselekvő nemzet című szerdai pódiumbeszélgetésen tért ki a nemzetpolitika előtt álló új kihívásokra. Mint fogalmazott, az ukrajnai háború körülményei között a nemzetpolitikában most a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) nem az új fejlesztési irányokról, hanem az eddig elért eredmények megőrzéséről kell gondolkodni. Elmondta: az elmúlt időszakban a nemzetpolitikában Tusványostól Tusványosig számolták az éveket, és a szabadegyetemen folytatott tanácskozások irányt szabtak.  Amióta azonban a világ belecsúszott a háborúba, „kapkodjuk a fejünket”. „Most nem az a cél, hogy meghatározzuk a következő évek fejlesztési irányait, hanem az a kérdés, hogy miként tudjuk az eddig elért eredményeket, a közösségeinket, a kiépített intézményrendszert megőrizni. Ami még fut, azt hogyan tudjuk befejezni. Hogyan tudunk minél kisebb sérüléssel kijönni ebből a helyzetből” – jelentette ki a politikus.

– Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke beszédében kijelentette: “Tusványos addig örök, amíg meg tudja őrizni a képességét, hogy nemzedékeken, határokon, történelmi tévedéseken, előítéleteken és megszabott ideológiákon átívelve válaszokat, stratégiákat és cselekvési terveket tud indukálni a jövőépítéshez, és ezt úgy teszi meg évről évre ezen a gyönyörű helyen jól is érezzük magunkat.”

– Az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén, szerdán. Németh Zsolt a háború és Közép-Kelet-Európa viszonyáról tartott beszélgetésen azt mondta, Európa feje fölött az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából „nagyon sűrű fellegek” gyülekeznek, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz. Ebben a helyzetben Közép-Európa országai – benne például a magyar-lengyel kapcsolatok is – nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek és közösen képviselik érdekeiket – fogalmazott a kormánypárti politikus.

– Magyarország fontosnak tartja az Európai Unió egységének megőrzését, ugyanakkor téves döntésnek tartja, hogy az Európai Unió az energiára is kiterjesztette az Oroszországgal szembeni szankciókat – hangoztatta Gulyás Gergely, az Európa jövőjéről rendezett pódiumbeszélgetésén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: az EU az újjáépítésben is segítséget ígért Ukrajnának, de ha az energiaválsággal szétveri a gazdaságot és politikai instabilitást idéz elő, nem lesz olyan állapotban, hogy bárkinek segíteni tudjon.

A „Van, ami örök” mottóval megszervezett 31. Tusványoson hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket. (mti)

Képünk: Tusnádfürdő, 2022. július 20. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere (b1), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b2), Popa Ilona, erdélyi főszervező (k), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, (j2), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke (j1) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn, 2022. július 20-án. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf. 

PAKS-PRESS – Tusnádfürdő, 2022. július 20., szerda, 18.20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap