PAKS-PRESS – Újabb nukleáris fűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, meglehetősen szigorú biztonsági előírások közepette a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül, ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá a nukleáris energia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát. Kiemelte, hogy minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac „teljesen esztelen” ármozgásaitól.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a fűtőelem immáron Pakson van, s várja a majdani felhasználását.

A paksi atomerőmű működése szempontjából megnyugtatóan hosszú időre áll már rendelkezésünkre a fűtőanyag a helyszínen, 

– fogalmazott. Arra is kitért, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, garantálva a paksi atomerőmű biztonságos, kiszámítható működését. 

A miniszter kiválónak nevezte az együttműködést az orosz partnerekkel, mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.

„És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is – a komoly nyugati csábítások (.) ellenére – továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt” – mondta.

 „Tehát ilyen az élet, s főleg a nukleáris energia, ott nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel” – szögezte le. „A nukleáris energia olyan terület, ahol sem a politikának, sem a geopolitikának, sem a szankcióknak semmiféle keresnivalójuk nincsen” – tette hozzá. (mti)

PAKS-PRESS 2023. október 28., szombat 12:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap