PAKS-PRESS – Hazaérkezett és már az újabb szállítmány előkészítésén dolgozik Szántó Zoltán alpolgármester, aki az első önkormányzati adománycsomagot vitte és kézbesítette a kárpátaljai, huszti járásban található paksi testvértelepülésre, Viskre.

A főtér egyik épületének alagsorában pakolták ki a húsz takarót és ágyneműket és azt a két agregátort, amelyet előzetes egyeztetést követően állítottak össze. Személyes tapasztalatairól beszámolva azt mondta el, hogy az éjszaki érkezésre is tekintettel, Visken nyugalom volt az utcákon. A testvértelepülés előljárói elmondták: szinte minden viski férfit behívott az ukrán katonaság, azokat, akik a sorkatonai kötelezettségeknek már eleget tettek, azokat, akik most léptek katonai szolgálat köteles korba. Visken egyelőre harci cselekmények nincsenek.

A várost azonban már jóegypáran elhagyták és ide is érkeztek más településekről. A Viskről távozók magyar rokonaikhoz mentek-mennek Magyarországra. Viskre dél-kelet és dél-ukrajnából érkeztek, a menekültek száma már a hét közepén elérte a négyezret.

Szántó Zoltán arról is beszámolt, hogy az önkormányzatnál újabb adomány csomag összeállítását és kiszállítását tervezik, az adományokat rendszerezni kell, a tartalomról újra egyeztetnek. Az első szállítmányt adománylevéllel vitték és az ukrán hatóságokkal is előre tájékoztatták. – Ez így lesz a következő fordulónál is – mondta el.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy az esetleg Paksra érkező menekültek a Prelátus vendégszárnyában tölthetik el az első éjszakát, majd a második napon a kistérségi szociális központban elkezdődik az ügyintézés, ezt követően a több mint negyven férőhelyes cseresznyési erdei iskolában helyzik el őket. – De már paksi családok is jelentkeztek a befogadásra – tette hozzá.

Képünk: a karpataljalap.net által közreadott képen Szántó Zoltán paksi alpolgármester (b.2) a főtér egyik épületének alagsorában a késő éjjeli órákban, 2022. március 2-án.

 PAKS-PRESS 2022. március 4., péntek 13:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap