PAKS-PRESS – Az érdekeltek a Vácika utca a forgalomlassítását tartották kívánatosnak a terület közlekedésével kapcsolatban összehívott lakossági fórumon a Városháza nagytermében, szerdán. Számos kérdésre nem kaphattak választ a feltevők, miután időben annyira előreszaladtak, hogy a jóslás kategóriái merülhettek volna csak fel.

A fórumot tartó Leber Ferenc alpolgármester, mint a térség önkormányzati képviselője nem értett egyet azzal a kéréssel, hogy az egész Vácika utca, közel két kilométeres része 20 kilométeres sebességkorlátozás alá essen, a felvetést előhozó dr. Poós István, aki maga is aláírója volt a beadott aggodalmas petíciónak, megismételte a szerző szomszéd beadványát.

A lakók, akik elsősorban a komfortzónájukat, ingatlanaikat, nyugalmukat féltik, számos felvetéssel hozakodtak elő, hogy a közlekedés miképpen terelhető más utakra, vagy elkerülő útra, vagy nem baj ha, van, legyen kevés forgalommal, alacsony zajhatással, mert feltételezik, hogy a forgalom erősödik majd. Leber Ferenc nem értett egyet az új út ilyen jelleggű „védelmével”, hiszen az más érdekeltek sérelmére történhetne csak, ugyanakkor arra tett képviselői ígéretet, hogy az igényt illetékes helyre továbbítja.

Más felszólaló bickili utat és járdát szeretett volna látni a Cseresznyés felé vezető úton, mások kifogásolták, hogy az M/6 autópálya zajos. Korábban telepítettek erdősávot, de kipusztult, maradt a zaj, de az önkormányzat csak kéréseket közvetíthet, miután az autópálya nem tulajdona.

A továbbiakban sok szó esett a tervezett elkerülő útról, ami nem az önkormányzat, hanem a Paks II Zrt. érdekeltségébe, mint szállítási útvonal tartozik, amiról szintén nincsenek információk, hogy ki, milyen pénzből, mikor építi meg. Amennyiben az új blokkok építése jól halad, akkor valószínű elkerülő út is lesz, hogy pontosan merre és hogyan, csak előzetes terv van, a többit a Jóisten tudja.

Mintahogyan a jövő zenéje, hogy egy esetleges kormányváltás esetén lesz-e egyátalán miről beszélni még Pakson, amikor az új tulajdonosok már csak majd a jelenlegi tulajdonuknak örülhetnek a legjobban.

Ugyancsak szó esett egy közeli építésre tervezett kis lakótelepről, mint szintén a Vácika utcai lakosok közlekedési „kárára” lenne, mint a vendégmunkások lakóhelye. A fórum résztvevői újra elfejtették, hogy Paks fejlődése sok esetben kiszolgáltatottja a belpolitikának.  

A lakossági fórum legnagyobb előnye és érdeme volt a párbeszéd a kézséges önkormányzati vezetők és lakosok között, hiszen kell, hogy értsük egymás szavát vagy aggodalmait. Az önmérséklet azonban a legjobb tanácsadó akkor, amikor számos bizonytalanság nehezíti hétköznapokat és az út egyébként mindenkié. Erről nem is volt vita, csak arról, hogy miként legyen mindenkié.

Képünk: Vácika utcai lakosok önkormányzati fóruma a Városházán

(PAKS-PRESS) Paks, 2023. augusztus 9., szerda – Szabó Péter polgármester (b.) és Leber Ferenc alpolgármester (k.) a Vácika utca és környzete vetített térképe előtt a terület közlekedésével kapcsolatban összehívott lakossági fórumon a Városháza nagytermében, 2023. augusztus 9-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 PAKS-PRESS 2023. augusztus 9., szerda 20:35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap