PAKS-PRESS – Választási tudnivalókat ismertetett közleményében a paksi Polgármesteri Hivatal. Azt írták: ezen a napon választjuk meg önkormányzati képviselőinket és az Országgyűlés döntése nyomán szintén ezen a napon szavazhatunk európai parlamenti képviselőinkről is. Június 9-én, vasárnap a szavazóhelyiségek reggel 6 órától este 19 óráig lesznek nyitva.

Pakson szavazhatunk a település polgármesteréről, település képviselő-testületének tagjairól, a vármegyei közgyűlés tagjairól, nemzetiségi önkormányzati képviselőkről (előzetesen regisztráltak) és az Európai Parlamentbe (EP) küldendő magyar képviselőkről.

Hogyan szavazunk?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még a voksolás előtt levélben értesítette a választójoggal rendelkező polgárokat, hogy hogyan szerepelnek a névjegyzékben, és azt is megírták, hogy június 9-én melyik választókerületben, és azon belül melyik szavazókörben szavazhatnak, ami általában egy lakóhelyünkhöz közel lévő közintézmény, iskola, könyvtár, stb. Ezt az értesítőt érdemes magunkkal vinni a szavazás napján, hiszen gyorsabban megtalálnak minket a névjegyzékben, de akkor sincs gond, ha enélkül megyünk, ugyanúgy szavazhatunk.

A helyszínen pontosan látjuk a szavazókör számát a bejáratnál és az egyes szavazóhelyiségeknél is feltüntetik azt. A szavazásra magunkkal kell vinni: egy azonosításra alkalmas érvényes fényképes igazolványt, (ez lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímkártyát.

Ezek alapján ellenőrzik ott helyben, hogy szerepelünk-e a választási névjegyzékben, és lakcímünk alapján az adott szavazókörbe tartozunk-e. Aki bizonytalan, hogy helyileg hova kell mennie szavazni, használja a szavazóhelyiség-keresőt:

https://vtr.valasztas.hu/onk2024/valasztopolgaroknak/szavazasi-informaciok/szavazohelyiseg-kereses

Hányféle szavazólap lesz?

Az önkormányzati választás kapcsán három szavazólapot kapunk (polgármester, képviselő, vármegyei lista), a regisztrált nemzetiségi választópolgárok ezen felül nemzetiségi szavazólapo(ka)t is. Ezek eltérően nézhetnek ki, eltérő színűek lehetnek, de minden pontos instrukció megtalálható a lapokon.

Az EP-választáshoz egyetlen, széles szavazólap tartozik: ezen egymás melletti oszlopokban szerepelnek az induló pártok, ugyanis itt pártokra szavazunk. A pártok sorrendjét korábban sorsolással határozta meg a Nemzeti Választási Bizottság. Minden oszlopnak sorszáma van, és megtalálható benne az adott párt emblémája, neve, a listájának első öt jelöltje, és természetesen egy üres karika, amibe az X-et lehet írni. Akiket az EP-listán megválasztunk, azok a képviselők képviselik hazánkat az EU parlamentjében. Minél jobban szerepel egy párt az EP-választáson, a lista elejéről annál több jelöltje kap mandátumot az Európai Parlamentben. Magyarországról összesen 21 képviselő juthat be az EP-be.  A megválasztott képviselők öt évre kapnak mandátumot.

 A vármegyei képviselőket szintén listák alapján választjuk. Minden induló jelölőszervezetnek lesz egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezek közül egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől majd el a közgyűlés összetétele.

Polgármester esetében csak egyetlen személyt lehet választani az induló jelöltek közül.  Helyi képviselőjelöltek esetén a 10 ezer fő feletti településeket több részre (úgynevezett választókerületekre) osztják, és minden ilyen választókerületben egy főt lehet választani az ott induló jelöltek közül.

Mozgóurnát június 9. délig lehet kérni

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12 óráig lehet benyújtani.

További információk:

www.valasztas.hu

Képünkön: Szabó Péter (Fidesz-KDNP), Pruzsina Ákos (független) és Heringes Anita (Paksi Deák Ferenc Egyesület) a TelePaks Médiacentrum stúdiójában a polgármester jelöltek fórumának élő adása előtt, 2024. június 5-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. június 5., szerda 20:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap