PAKS-PRESS – Augusztus 1-jéig tart az élelmiszerárstop, emelkedik a babaváró hitel és a csok keretösszege, folytatódik a diákhitel kamattámogatása, változások a SZÉP kártyánál, a kormány év végére egy számjegyűre csökkenti a szankciós inflációt. A korábbi intézkedéseken túlmutatóan ennek érdekében indult el júniustól a kötelező akciózás és ezt segíti a júliusban induló online árfigyelő rendszer – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

Meghosszabbítja a kormány az élelmiszerárstopot augusztus 1-jéig, azt követően az intézkedés megszűnik; jövő január 1-jétől emelkedik a babaváró hitel és a falusi csok keretösszege, az 5000 főnél nagyobb települések esetében viszont új támogatási rendszert dolgoz ki a kormány A babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi családi otthonteremtési kedvezményé (csok) 50 százalékkal emelkedik. A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, valamint a gazdasági szankciók teljesen átalakították a gazdaságot, egyebek mellett „elszálltak” az ingatlanárak,  a mostani életviszonyokhoz igazítják a családtámogatási rendszert.

A kormány a családbarát fordulat óta, azaz tizenhárom éve építi „nagyon komplex és szerteágazó” családtámogatási rendszerét. Ennek elemei közé sorolta az adókedvezményeket, az otthonteremtési és babaváró támogatásokat, továbbá az idősek támogatását. A családtámogatási rendszerrel a kiszámíthatóságot akarják biztosítani a családoknak, azért, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Tíz százalékkal emelték a babaváró hitel összegét, azaz a korábbi 10 milliós helyett 11 millió forintos állami támogatást kapnak a párok 2024. január 1-jétől.  A babaváró hitel esetében a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, ezért 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti – közölte. Hozzátette: bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024 januárja és 2025. január 1-je között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek várandósságuk igazolása esetén. A hitel összegét 10-ről 11 millióra növelik.

Gulyás Gergely közölte azt is: a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől 50 százalékkal, illetve egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a csokot, a kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre. A falusi csokot érintő változásokról ismertette, használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítése és bővítése esetén egy gyermek után a támogatás 1 millió forintra, két gyermek esetén 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forintra nő. A meglévő lakás korszerűsítése és bővítése esetén pedig a támogatási összeg emelkedik. Egy gyermek esetén 500 ezer, két gyermeknél 2 millió, három gyermeknél pedig 7,5 millió forintra nő.

Folytatódik a diákhitel kamattámogatása, 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel. A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie. A kialakult helyzetet mérlegelve a kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie. Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2.

Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen. A kamattámogatott hitel mellett július 1-jétől a diákhitelt igénybe vevők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel folyószámlát, hiszen a „diákhitel számlát” biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

A kormány a gazdaságvédelmi akciótervben döntött a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) keretének megemeléséről, illetve arról is, hogy augusztustól hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható.  Az eddigi 450 ezres keretet 650 ezerre emelik, hamarosan hidegélelmiszert is lehet vele vásárolni. A kabinet a következőkről határozott:  béren kívüli juttatásnak minősül, ha a munkáltató a munkavállaló részére 2023. december 31-ig a SZÉP-kártya-fizetési számlájára az éves rekreációs keretösszegen (ez 450 ezer forint) felül utal legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatást is. A SZÉP-kártyával kezdeményezett fizetés 2023. december 31-ig a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható. A SZÉP-kártyával kezdeményezett fizetés elfogadása esetén a kereskedő – gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő vagy családi gazdaság – élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére. Fontos, hogy a szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik. A rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, tehát akkortól lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni a boltokban.

PAKS-PRESS 2023. június 23., péntek 08:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap