PAKS-PRESS – A közel két hét múlva tartandó választások tétje a háború vagy a béke – mondta Varga Mihály Tamásiban egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón, hétfőn.

A pénzügyminiszter kifejtette, az Európai Únióban más fontos kérdések is vannak, ilyenek a migráció, vagy a határvédelem, de napjaink legfontosabb kérdése mégis csak az, hogy béke legyen. Hozzátette, az unióban a vezetők szép számmal másképpen vélekednek, de szembe mennek mintegy 400 millió ember békevágyával, az emberek békét szeretnének és nem háborút.

Elmondta: „arra kérjük a magyar választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek majd rész a június 9-én tartandó választásokon és szavazzanak azokra a Fidesz-KDNP képviselő jelöltekre, akik a béke oldalán vannak.”  

Az azonos időpontban tartandó önkormányzati választásokkal kapcsolatban kifejtette: „a kormány stratégiai elképzelésekkel, fejlesztési tervekkel rendelkezik és keresi azokat a parnereket, akik ezeket helyi szinten értik, és meg is tudják valósítani„.

„Olyan partnereket szeretnénk az önkormányzatokba, akikkel közösen Magyarország felzárkóztatása, növekedése által a gazdaság megerősödése lábra kaphat” – fogalmazott Varga Mihály.

Szavai szerint egyre több jelzés érkezett, hogy az európai únió és a bizottság jelentései szerint is Magyaroszág a növekedési pályára állt, „dobogósak lehetünk a növekedés tekintetében”.

Hozzátette: „Van egy technológiai fejlődés, van fejlesztési elképzelésünk, és itt Tamásiban is a Fidesz – KDNP jelöltjei azok, akik parnetreink lehetnek, ezért arra kérem a választókat, hogy támogassák jelöltjeinket.”

Petri Bernadett, Európa parlamenti képviselőjelölt ismertette, hogy milyen Európát szeretnének a pártszövetség jelöltjei. „Európa választóvonalhoz érkezett, ez a háború vagy béke kérdése, a választás az emberek mindennapjait befolyásolja majd” – jegyezte meg.

Arról is tájékoztatott, hogy „háborús hisztéria van Brüsszelben, sorozásról és atomfegyverek lehetséges bevetéséről beszélnek, hosszútávú háborús gazdálkodást vetítenek előre”.

A képviselőjelölt kitért a migráció tömeges megállításának fontosságára is. Aláhúzta: a magyar emberek joga eldönteni, kikkel szeretnének együtt élni.

Emlékeztetett: „a családjainkat is veszélyezteti Brüsszel, mi szeretnénk megvédeni a családokat, Brüsszelből senki nem mondhatja meg, milyen értékek mellett döntsenek a szülők, miként nevelik gyermekeiket.”

A Paks-Press Hírügynökség kérdésre válaszolva Varga Mihály jelezte: a háborús készülődés nemcsak a magyar, hanem az unió lakosságának is jelentős megterhelést okoz,

„eddig hozzávetőlegesen 100 MRD eurót költött az unió arra, hogy Ukrajnának különböző módon segítséget nyújtson, beleértve a pénzügyi támogatásokat, az adminisztráció működtetését, egészen a fegyverek küldéséig.

A pénzügyminiszter szerint ez már egy jelentős veszteség, a háborús készülődés, a szankciókkal együtt azt okozta, hogy az EU, Ázsiához, Egyesült Államokhoz és Kínához képest az elmúlt négy évben jelentősen lemaradt. Az elmúlt négy évben az USA-ban nyolc százalékos növekedés volt, ennek az EU-ban csak a fele. „Igy máris veszteség-pályán vagyunk, a lemaradást súlyosbíthatja majd, ha Európában háború lesz. De azt fel sem vetnénk, még gondolatban sem, mindebből világháború alakuhat ki.

Aláhúzta: „nekünk elemi érdekünk, hogy ne azon gondolkozzunk, hogy a háború milyen következményekkel jár, hanem előzzük meg a háborút.”

„Abba az irányba ösztönözzük az uniós vezetőket, hogy a béke pártján legyenek és a békét valósítsák meg” – fűzte hozzá Varga Mihály.

Képünk: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a tamási Zöld Pont és Civil Házban tartott lakossági fórumon, 2024. május 27-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter

PAKS-PRESS 2024. május 27., hétfő 23:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap