PAKS-PRESS – A Duna-parti vadgesztenyesorban három fa sérült, a várost érintő vihar következtében 2023. június 23-án, amikor karvastagságú ágak törtek le, sérülések keletkeztek a fák törzsében, több helyen szabaddá váltak a korhadással keletkezett üregek – tájékoztatták a Paks-Press Hírügynökséget a Polgármesteri Hivatalban, pénteken.

Közlésük szerint a sétány fái 130 évesek, ezért a tervezés részeként szükséges volt elvégezni a fák diagnosztikai vizsgálatát. A favizsgálati jegyzőkönyv szerint több fán belső korhadás tapasztalható volt, amely a fák élettartamának végességét mutatja. Szakszerű beavatkozással a fa élete meghosszabbítható. Célunk az volt, hogy minél több fa megmaradjon a területen, de ez a fák évenkénti vizsgálatát és a folyamatos kezelés szükségességét is jelenti. Az odvas, sérült fák kezelését faápoló szakemberek végezik el.

– A fák tápanyag utánpótlása a nyáron megtörténik, és a tél folyamán a fák nyugalmi időszakában egészségvédelmi metszésére kerül sor – fogalmazott Klézl Terézia Paks város főkertészi szaktanácsadó. Hozzátette: a vihar elsősorban a leromlott, odvas fákban okozott kárt, az egészséges példányok nem sérültek. A térburkolat építésénél figyelembe vettük a fák igényét, gyökérzetük helyzetét – jegyezte meg.

Arról is beszámolt, hogy a térburkolat a jelenlegi térszint fölött kb. 20 centiméterre került magasabbra, ezáltal a burkolattükör földmunkája során a gyökerek nem sérültek meg. Az építés megkezdésekor minden fát törzsvédő palánkkal kerítettek körül, ami biztosította a fák védelmét. Mivel a térburkolat építése során nem történt a gyökerek körül bolygatás a viharkárok okai nem ebben keresendők – tette hozzá a főkertészi szaktanácsadó. Fotó: Paks/PMH.

PAKS-PRESS 2023. július 7., péntek 14:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap