PAKS-PRESS – Egyre több jel mutat arra, hogy a Covid lassanként visszaszivárog a városba, konkrét esetszám még nincs, de a háziorvosoknál már több esetet is regisztráltak szeptemberben, és az is megtörtént, hogy egy nap alatt két fertőzött is jelentkezett. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ok lenne a bármilyen pánikra, jobb a megelőzés. A mostani Covid influenzaszerű tünetegyüttese már nagy valószínűséggel nem halálos, de kétség kívül lehet kellemetlen.

Ugyancsak szeptemberben már elkezdődött a koronavírus-betegség elleni védőoltás őszi kampánya Németországban, az oltás felvételét a hatvan éven felülieknek és a veszélyeztetett csoportok tagjainak ajánlják. A megfertőződés a Covid-19-et okozó új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) továbbra is veszélyes, „nem elhanyagolható apróság„, és akár a még mindig kevéssé ismert, ám igen komoly következményekkel járó hosszú Covid-szindrómához is vezethet – írják a német újságok.

A 60 éven felülieknek és az egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk révén veszélyeztetett embereknek az influenza elleni védőoltás beadatása is ajánlott. Újra visszatérhet a mostani őszi időszakban maszkviselés is. A szakemberek azt ajánlják, hogy a fertőzésveszélyes helyzetekben, például zsúfolt zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön újra érdemes lesz maszkot ölteni, főleg azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek. A szájat és az orrot eltakaró maszk viselője nemcsak a környezetében lévőket, hanem saját magát is védi a fertőzésektől.

A járványok mutálódnak, de nem kell pánikba esni, annak ellenére, hogy Magyarországon nincsen már oltási kampány, de a szokásos, korábbi tisztasági szabályokat mindenképpen érdemes betartani.

PAKS-PRESS 2023. október 3., kedd 20:15. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap