PAKS-PRESS – Vitalij Poljanyint nevezték ki a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának, 2023. november 20-tól – közölte Kóti Lóránt a Roszatom magyar kommunikációs vezetője a Paks-Press Hirügynökséggel, kedden.

A közleményben az áll, hogy a Paks II. Atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten, mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

Vitalij Poljanyin az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, amely atomerőmű 2023. november elején megkezdte a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba azt követően, hogy a projektben 2023. augusztus 21-én megkezdődött a közvetlen megvalósítás szakasza.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió területén magvalósuló Paks II. Atomerőmű építési  projekt számos sajátossággal bír, Alekszandr Merten mint a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke és a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese továbbra is felügyeli a projekt megvalósításának stratégiai aspektusait. Hozzá tartozik továbbra az ASZE vállalat külföldi partnereivel folytatott politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálása továbbá a magyar illetve külföldi vállalatokkal a kapcsolatok kialakítása és fenntartása és számos egyéb kérdés.

A legbonyolultabb mérnöki létesítmény – egy atomerőmű felépítése – hosszadalmas folyamat, amely több szakaszra tagolódik. Ennek megfelelően az egyes szakaszokban különböző kompetenciával rendelkező vezetőkre van szükség. A Paks II. Atomerőmű építési projekt előkészítő szakasza hosszadalmas volt tekintettel arra, hogy az atomerőmű jelentős tervezési és engedélyezési munkát igényelt, illetve jelentős mennyiségű jogi kérdés megoldására volt szükség. Ezért is nevezték ki a fővállalkozó részéről 2021 végén Alekszandr Mertent, aki 2014-től a Roszatom ágazati vezetőjeként a vállalat külföldi jelenlétének fejlesztéséért, illetve a Roszatom vállalatainak külpiacokon történő támogatásáért felelt.

Alekszandr Merten vezetésével sikerült megoldani a Paks II. projekttel összefüggő, rendkívül bonyolult jogi és műszaki kérdéseket, orosz részről optimalizálni a projektirányítást, illetve sikerült hatékony együttműködést kialakítani a magyar megrendelővel. Emellett sikerült megszerezni a következő, a közvetlen építési szakaszhoz kapcsolódó engedélyeket, különösképpen a létesítési engedélyt, amelyet 2022. szeptemberében kapott meg a projekt. Párhuzamosan zajlott a felvonulási terület létesítményeinek építése, a létesítési engedély kézhez vétele után pedig megkezdődtek az aktív előkészületek az építkezésre, beleértve a résfal kialakítását, a talajszilárdítást, illetve a talaj kiemelését a munkagödörből a talajvíz szintjéig.

Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021. júniusában megkezdődhetett a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk is kereskedelmi üzembe állt.  Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a Belorusz Atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.

Vitalij Poljanyin 1965. január 30-án született Volgográdban, 1989-ben végzett a Leningrádi Lenin renddel kitüntetett Hajóépítő Főiskolán hőenergetikus automatizációs mérnökként. Vitalij Poljanyin 2018 és 2023 között a Belorusz Atomerőmű építési igazgatója volt az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalalat alelnökeként, 2023. november 20-tól a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatója, az ASZE alelnöke. 

Alekszandr Alekszandrovics Merten 2021. augusztusa óta volt a Paksi Atomerőmű (Paks II.) építési projekt igazgatója. 2023. november 20. után Alekszandr Merten az ASZE vállalat alelnökeként folytatja a nemzetközi projektfejlesztést és egyben a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese. +++

Képünk: Vitalij Poljanyin és Alekszandr Merten (b.-j). Fotó: Roszatom. 

PAKS-PRESS 2023. november 21., kedd 09:06. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap