PAKS-PRESS – Online népszavazást kíván kezdeményezni a Második Reformkor Párt december 11-16 között a pártmentes önkormányzatiságról, hogy a civil szervezetek érvényesüljenek – mondta el Pekárné Farkas Emese a 2RK /Második Reformkor/ alelnöke egy Pakson tartott sajtótájékoztatón, pénteken.

Az önkormányzati választások politikamentességét szorgalmazó pártvezető Vona Gábor /sz. Zázrivecz Gábor/ alapítóként létrehozta a Második Reformkor Alapítványt, amely szándéka szerint fontos társadalmi ügyeket, és az azokban szerepet vállaló fiatalokat is segítené, tehetségkutatót is indított a közélettel foglalkozó influencerek számára. A névválasztás egyébként nem véletlen, a Jobbik korábbi elnöke ugyanis úgy látja, „pontosan olyan közös építkezésre van szüksége az országnak, mint a 19. században”. Fontosnak tartja, hogy változzon az emberek gondolkodásmódja, ami a közéletet, a politikát illeti.

Vona Gábor 2010 és 2018 között országgyűlési képviselő, 2006 és 2018 között a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, a 2010-es, 2014-es és a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon a párt miniszterelnök-jelöltje, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője volt 2010–2016 között. A 2017-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 44. legbefolyásosabb személyisége.  2018. április 8-án, a választási vereség után lemondott a párt vezetéséről. Még ebben az évben vloggerként kezdett el tevékenykedni. 2021-ben útjára indította a Második Reformkor Alapítványon keresztül az Online Népszavazás felületét, ahol első témának a külföldön tartózkodó magyarok szavazati jogának kérdését kívánta szavazásra bocsátani. 2023. szeptember 7-én bejelentette, hogy civil szervezetét, a Második Reformkort párttá alakítva tér vissza a politikai életbe. A magát centristának valló szervezet 2023. szeptember 9-én tartotta zászlóbontását.

A legutóbbi Medián-kutatás, egy hónappal a Második Reformkor megalapítása után már 2 százalékra mérte a párt támogatottságát a választani tudó biztos szavazók körében. A 2RK sajtótájékoztatóján a kutatásról Vona Gábor azt mondta: kellő óvatossággal kezelik a felmérést. 

A 2rk országjárásán, amely ma Szekszárdon folytatódik, elhangzik újra, hogy pártmentes önkormányzatiságot szeretnének, és nem támogatnak jelöltet, így a paksi Horváth Zoltánt sem, aki egyébként felvállalta az egyéni választókerületi szervező szerepét, ő maga pedig várhatóan független jelöltként indul kerületében, majd az önkormányzati választásokon.

Az EU- s parlamenti választáson való részvételükben nem készülnek szövetségre senkivel sem, és azt szeretnék elérni, hogy Magyarország állítsa vissza a bizalmat.  Vona Gábor kijelentette: az uniós pénzeket magyarorszgának meg kell kapnia, akár kerülő úton is. Hozzátette, „ha a kormány a soros elnökségben visszaállítja a bizalmat, akkor ránk számíthat.” Azt is remélik, hogy olyan parlament alakul, ahol „józan döntések” születnek.  Vona Gábor elmondta azt is: nem marad a médiában, „két fenékkel egy lovat nem lehet megülni pártelnökként, nem lehetek politikai elemző” – fogalmazott.

Pekárné Farkas Emese szavai szerint az országjárás 13. állomása a szekszárdi, ahol elmondják, online népszavazást kíván kezdeményezni december 11-16 között a pártmentes önkormányzatiságról. Az önszerveződő Magyaroszág koncepciója tartalmazza, hogy minden évben legyen egy online népszavazás – mondta el. Hozzátette: „a jobb- és baloldal törzsi háborújából” elege van az embereknek.

A Második Reformkor Alapítványhoz csatlakozott alelnök Pekárné Farkas Emese politika–történelem szakon Angliában végzett, de minden bizonnyal az EU parlamentbe való bejutás a legfőbb politikai célja. A párt listáját majd Vona Gábor vezeti, de átadja majd a második helyen jelölt alelnöknek.

Kérdésre válaszolva Pekárné Farkas Emese azt is elmondta, a szavazóbázisukként sok fiatalra számítanak, ugyanakkor az erőforrások szűkösek, tagdíjakra és mikroadományokra számítanak.

Képünk: A Második Reformkor Párt sajtótájékoztatója Pakson 

(PAKS-PRESS) Paks, 2023. november 10., péntek – Pekárné Farkas Emese a 2RK /Második Reformkor/ alelnöke beszél Vona Gábor pártelnök (j.) Horváth Zoltán paksi önkormányzati képviselő társaságában a városban tett bemutatkozó látogatásukon a Paksi Halászcsárdában, 2023. november 10-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. november 10., péntek 16:50. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap