PAKS-PRESS – Fontos lépésnek nevezte Prof. Dr. Aszódi Attila a BME Természettudományi Kar dékánja, egyetemi tanár, hogy az Európai Bizottság az éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, taxonómiai éghajlat-politikai előterjesztés során a gáz és az atomenergia zöld utat kaphat – erről egy budapesti környezetpolitikai rendezvényen beszélt, szerdán.

A Klímapolitikai Intézet és a Reaktor Alapítvány szervezésében megrendezett vitaesten, Aszódi Attila és Perger András a Greenpeace, Klíma- és energiakampány-felelőse aktuális energia-politikai álláspontjaikat ismertették, ütköztették. A találkozó után Aszódi Attila a Paks-Press kérdésére válaszolva úgy vélekedett, hogy izgalmas vita volt, meglepte, hogy sokan részt vettek a találkozón, mint mondta, érdemes volt eljönni. Hozzátette: itt is sok szó esett az EB taxonómiai lépéséről, amely azért fontos, mert a finaszírozható energiahordozók közé bekerülhet az atomergia és a földgáz is. Arra a kérdésre, hogy mi történhet az április harmadikai választások után a paksi beruházással, röviden úgy válaszolt, hogy „meg kell építeni… és meglesz” – húzta alá.  

– Korrekt vitában ütköztek az érvek – értékelte a találkozót Perger András, aki kevésbé fejezte ki örömét Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős uniós biztos szerdai nyilatkozata után. Mint ismeretes, az atomenergia és a földgáz bekerül az uniós taxonómia-rendeletbe. – Az atomenergia a piactól kapott egy zöld jelet, de ez politikai döntés volt, amit kockázatnak látunk, időt vesztünk vele – jegyezte meg. A paksi blokkok jövőjéről szólva azt mondta, hogy „rázósabb lesz az áprilisi választás után”. – Változások lehetnek, vagy egy másik kormány esetében arra számíthatunk, hogy megvizsgálják, vagy újra tárgyalják – vélekedett.

Képünk: Zöld Tusa környezetpolitikai vita

Budapest, 2022. február 2., szerda – Prof. Dr. Aszódi Attila a BME Természettudományi Kar dékánja, egyetemi tanár, Litkei Máté moderátor, Perger András a Greenpeace, Klíma- és energiakampány-felelőse (b.-j) a Zöld Tusa környezetpolitikai vitaesten, 2022. február 2-án. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.

PAKS-PPRESS 2022. február 2., szerda, 20:28. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap